AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNICKIEJ. Brokułowa pizza z bobem

DATA: 21 lipca 2015 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Ewelina Brodnicka

    Pizza trzy sery na brokułowym spodzie z mielonym lnem, bobem i sosem ze smażonych pomidorów

    Nie, nie, nieee, nie jestem na diecie. Nawet nie wiem, czy mi się chce. Sama przed sobą zaczynam się już tłumaczyć – że przecież trzeba jakiś tam zapas mieć na wypadek ataku zombi. W sumie kiedyś nawet chciałam schudnąć. 5 lat temu 5 kilogramów. I od tego czasu tak się bujam z tematem, bo łasuch ze mnie ogromny.

    W restauracjach – gdy idziemy na obiad, czy kolację – to w moim towarzystwie wszyscy wiedzą, by za dużo dla siebie nie zamawiać. Bo ja zamawiam za troje. Serio, zamawiam jak kobieta w ciąży, planująca czworaczki. Ostatnio wyjechaliśmy na weekend, by odwiedzić Czechów i się niespodziewanie okazało, że w jednym z parków wodnych w Ostrawie mają nawet fajne żarcie. Kilka pozycji w mocnym standardzie, jak smażony ser czy burgerki, ale też np. waniliowo-bananowy koktajl. I placki ziemniaczane z serem. I langosz z kapustą i kurde, sałatka z serem jadel. I wiecie, co? W sumie teraz mi się wstyd trochę przyznać, ale… zamówiłam wszystko. WSZYSTKO, a konkretnie cztery ostatnie pozycje. I było pyszne. I tanie – rachunek okroił moją kieszeń na jedyne 120 koron czeskich, czyli coś koło 19 złotych. 19 złotych! Za 3 dania!!! Właśnie dlatego się nie odchudzam. Wszyscy są na diecie, a ja zawsze lubiłam robić na przekór.

    Ta brokułowa pizza to raczej propozycja z potrzeby chwili, a konkretnie brokuła, który kupiony w promocji groził rozkładem lada moment. Plus bomba sos i obowiązkowy, cudny bób i mamy piękne danie – pizza trzy sery na brokułowym spodzie z mielonym lnem, bobem i sosem ze smażonych pomidorów.

    Składniki:

    spód:
    średni brokuł
    sól oraz pieprz
    dwa jajka
    pieprz
    łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki oregano
    3 kopiaste łyżki bułki tartej z mielonym lnem

    sos:
    3 ząbki czosnku
    2 średnie pomidory
    sól, oregano, pieprz i bazylia – wedle Waszego gustu, ja daję ok. 1/2 łyżeczki każdego
    3 łyżki oliwy

    dodatki:
    5 łyżek startego na małych oczkach tarki sera edamskiego
    3-4 łyżki sera feta
    kilka plastrów cukinii
    po 1/3 czerwonej i żółtej papryki
    1/2 małej cebuli
    2/3 szklanki ugotowanego w osolonej wodzie i obranego bobu
    ok. 20 g sera Lazur

    Przepis:

    Gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Miksujemy blenderem, dodajemy bułkę, jaja i przyprawy, wyrabiamy ciasto i na papierze do pieczenia formujemy cienki, okrągły placek. Ten zapiekamy w ok. 200 stopniach do momentu aż stanie się chrupiący co potrwa min. 20 minut – zależy jaki macie piekarnik. W tym czasie na patelni smażymy pokrojone pomidory i czosnek, gdy zmiękną dolewamy oliwy, dodajemy przyprawy i również miksujemy.

    Sos nakładamy na ciasto, na to dodatki, a całość posypujemy serami. Zapiekamy w temp. ok 220. stopni przez kilka minut. Ja lubię podać do tego dania orzeźwiająca sałatkę, ale bez też daje radę.

    Bardzo smacznego Wam życzę.

    Ewelina Brodnicka

    pichconko.pl

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.