AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

SMAKI. Wege palce lizać!

DATA: 13 grudnia 2015 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Ewelina Brodnicka, pomysłodawczyni kulinarnego bloga Pichconko.pl, fot. FB

    Seleryba, tofu o smaku gyros, czy chleb dyniowy - w sobotę odbyło się pierwsze Veggie Christmas, czyli pomysł na poznanie świątecznych potraw, które przygotowane zostały bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Impreza odbyła się pod patronatem Pichconko.pl

    W Blokoblisko przy ulicy Chopina w sobotę po raz pierwszy zaistniała Kuchnia Społeczna. Pomysłodawczynią imprezy była kaliska dziennikarka, pasjonatka smaków wege i właścicielka kulinarnego bloga Pichconko.pl - Ewelina Brodnicka.

     

    Do udziału w imprezie zaproszeni byli wszyscy, którzy albo przygotowali własną wegańską potrawę, albo wpłacili 10 zł za symboliczną cegiełkę, która 19 grudnia wesprze ideę „Wigilii na kaliskim rynku”. W Veggie Christmas udział wzięło kilkadziesiąt osób, spośród których 20 przyniosło własne potrawy. - Zadanie było trudne, bo danie musiało być wegańskie, czyli nie tylko takie, które nie zawiera mięsa i ryb, ale także jaj, mleka, twarogu, czy serów - mówi Ewelina Brodnicka. - W półtorej godziny zebraliśmy 400 złotych, co oznacza, że przyszło 40 głodnych osób i wspomogło datkami naszą akcję. Kolejnych 20 przyniosło swoje potrawy. Pojawiły się całe rodziny z dziećmi w różnym wieku, co tylko świadczy o tym, że także maluchy mogą się zdrowo odżywiać bez potrzeby spożywania mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego.

     

    Na stołach pojawiły się takie „egzotyczne” smakołyki, jak seleryba, gyros, który nie był grosem,  czy chleb dyniowy.  -  Nie zmuszamy nikogo do porzucenia stylu bycia i życia, ale w ten sposób zachęcamy: wpadnij, spróbuj i przekonaj się, że wegetarianie i weganie nie jedzą jedynie trawy - zachęca Brodnicka i dodaje. - Pierwsza edycja Kuchni Społecznej w naszym mieście wypaliła. Już w jej trakcie pojawiały się pytania o kolejne spotkania tego typu, więc prawdopodobnie pod koniec stycznia znów będziemy kosztować bezmięsnych potraw w szerszym gronie.

    (low)

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.