AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNICKIEJ. Gruszki zapiekane w białym winie

DATA: 10 stycznia 2016 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Gruszki zapiekane w białym winie (fot. Ewelina Brodnicka)

    Gruszki idealnie pasują zarówno do wykwintnych sałatek jak oraz deserów, jedzonych w domowym zaciszu.

    Z pieczonymi gruszkami to rzecz niepojęta, bo mimo że są słodkie (jak to z owocami przeważnie bywa) idealnie pasują zarówno do wykwintnych sałatek jak i deserów, jedzonych w domowym zaciszu.

    Osobiście najbardziej lubię je podawać w dwóch wersjach – na poduszce z rukoli, z miodowo-musztardowym sosem, suszonymi pomidorami i dobrym serem z niebieską pleśnią oraz w towarzystwie bitej śmietany, sosu karmelowego, lodów, różnych orzechów i rodzynek.

    Warto ich wykorzystanie zaplanować wcześniej i upiec od razu większą ilość gruszek które będziecie mogli zużyć do różnych potraw. Tu ogranicza Was jedynie fantazja. Powodzenia!

    Składniki

    4 dojrzałe gruszki
    1 łyżka masła
    2 łyżki płynnego miodu
    1/2 szklanki słodkiego, białego wina

     

    Przepis

    Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni Celsjusza. Obieramy gruszki, przepoławiamy i wydrążamy gniazdo. Smarujemy głęboką blaszkę do pieczenia masłem i układamy połówki owoców. Smarujemy miodem i dolewamy wino. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę, przechylamy tak by powstały sos ściekł w jedno miejsce i używając łyżki polewamy nim gruszki. Znów wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. To wszystko. Gruszki można podawać na ciepło ze śmietaną albo w sałatce.

    Ewelina Brodnicka

    pichonko.pl

     

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.