BIZNES. Enterprise Europe Network - 8 historii owocnej współpracy. MicroFood (cz.1)
MicroFood to firma rodzinna, która powstała w lipcu 2011 r.
- Zajmujemy się produkcją oraz sprzedażą ekologicznych, suszonych owoców zarówno polskich jak i tropikalnych - wylicza Katarzyna Barczyk, współwłaścicielka firmy. - Obecnie oferujemy klientom dziesięć różnych smaków owocowych, takich jak: jabłka, wiśnie, truskawki, ananasy, banany, jagody goji czy ciemne winogrona. Nowym smakiem jest żurawina, a sporą popularnością cieszy się też miechunka, która robi dużą karierę poza granicami naszego kraju.
Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii puffingu, przetwarzane owoce są chrupiące i mają unikalne właściwości. - Zachowują swą naturalną słodycz, smak i wartości odżywcze - podkreśla Katarzyna Barczyk.
- Nasze przekąski są zdrowe, ekologiczne, bezglutenowe i bez laktozy. Nie dodajemy do nich cukru. Są świetną alternatywą dla ciastek, chipsów czy słodyczy.
MicroFood swoje produkty sprzedaje na rynku krajowym i zagranicznym, eksportując do Francji, Niemiec, Holandii oraz krajów skandynawskich. - Mieliśmy również kontakty handlowe z USA i Kanadą, a w planach jest rozszerzenie sprzedaży na kraje Bliskiego Wschodu - twierdzi Współwłaścicielka firmy.
Od trzech lat firma współpracuje z kaliskim Ośrodkiem Enterprise Europe Network. - Zaczęło się od organizowanych przez Ośrodek szkoleń, spotkań biznesowych i wyjazdów na najważniejsze targi spożywcze w Europie - mówi Katarzyna Barczyk.
Od trzech lat firma współpracuje z kaliskim Ośrodkiem Enterprise Europe Network (...) otrzymała wsparcie doradcze przy wdrożeniu międzynarodowego systemu bezpieczeństwa żywności IFS, będącego potwierdzeniem standardów wymaganych przez międzynarodowe sieci handlowe.
- Uczestniczyliśmy w 11 branżowych spotkaniach kooperacyjnych w tym: we Włoszech, w Niemczech, Belgii, Wielkiej Brytanii czy ostatnio w Hiszpanii. Spotkania biznesowe oraz targi są dla nas podstawowym sposobem pozyskiwania nowych kontrahentów i okazją do prezentacji wyrobów.
Owocem tych wyjazdów było pozyskanie przez firmę partnera handlowego w Rotterdamie, który dystrybuuje produkty MicroFood na rynek holenderski.
To jednak nie wszystkie korzyści ze współpracy z Ośrodkiem Enterprise Europe Network.
Firma otrzymała wsparcie doradcze przy wdrożeniu międzynarodowego systemu bezpieczeństwa żywności IFS, będącego potwierdzeniem standardów wymaganych przez międzynarodowe sieci handlowe.
Przedstawiciele firmy wzięli również udział w licznych szkoleniach organizowanych przez Ośrodek.
- Chcemy sprzedawać swoje produkty na całym świecie, promować firmę i nasze unikalne przekąski na targach międzynarodowych oraz postawić na dynamiczny rozwój, dlatego też cieszymy się, że funkcjonują takie Ośrodki jak Enterprise Europe Network, które w praktyczny sposób wspierają przedsiębiorców. Czy skorzystamy jeszcze z usług Ośrodka? Nie widzę innej opcji - podsumowuje Katarzyna Barczyk.
Piotr Jaworowski
Enterprise Europe Network jest międzynarodową siecią wsparcia dla małych i średnich przedsiębiorstw, które zamierzają rozwijać się w oparciu o innowacje i planują działalność na rynku międzynarodowym.
Ośrodki Enterprise Europe Network świadczą usługi w następującym zakresie tematycznym:
• wsparcie w pozyskiwaniu partnerów handlowych i technologicznych
• organizacja międzynarodowych spotkań kooperacyjnych i misji gospodarczych
• informacje o źródłach finansowania przedsiębiorstw ze środków unijnych i krajowych
• doradztwo z zakresu prawa i polityk UE
• audyty technologiczne i innowacyjne
• analiza modeli biznesowych
• wsparcie udziału polskich firm i ośrodków
naukowych w międzynarodowych projektach badawczych
Działalność Ośrodka finansowana jest ze środków Komisji Europejskiej i Ministerstwa Rozwoju. Więcej informacji: www.kip.kalisz.pl