AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNICKIEJ. Pieczarkowy falafel

DATA: 2 sierpnia 2016 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Falafel Brodnickiej

    Falafel to nie tylko pyszne danie, ale przede wszystkim źródło białka roślinnego, które jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety

    W kształcie kulek, pulpetów czy talarków? Idealnie okrągły czy niedbale uformowany? W chlebie pita czy sauté? Na ciepło czy na zimno? Niby tak istotne kwestie, a w przypadku falafeli nie mają one większego znaczenia, bo danie zachwyca orientalnym smakiem i zapachem, przez co dalsze rozważania odchodzą w odstawkę.

    Pierwszy w życiu falafel jadłam 6 grudnia 2015 roku w Amsterdamie - miejscu prawdziwej rozpusty. Jak na prawdziwą skorpionicę przystało, mam pamięć do dat i faktów, a jeśli chodzi o kulinaria to już szczególnie. Kupiony w centrum miasta zestaw z warzywami, sosem i pieczywem ogołocił mą kieszeń z kilku złotówek, a jednocześnie wyniósł na kompletnie odmienny poziom doznań smakowych. Od tej pory regularnie i w różnych krajach eksperymentuję, tworząc tę potrawę na bazie dostępnych składników. Podstawa jest jedna - ciecierzyca, kolendra, kumin i pietruszka. Pieczarkowy falafel powstał w tym roku na Malcie, gdzie grzyby są rzadkością, a ich obecność w potrawach wywołuje duże zainteresowanie.

    Sam falafel to dla mnie nie tylko pyszne danie ale przede wszystkim źródło białka roślinnego, które jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Często słyszy się o tym, że suche nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być jedzone raz w tygodniu, na co szczególną uwagę powinni zwrócić wegetarianie. Falafel jest w tym przypadku mistrzowską propozycją dla tych, którzy dbając o zdrowie nie zapominają o dobrym smaku.

    Składniki
    ok. 150 ciecierzycy moczonej przez noc w wodzie
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    1/2 cebuli - najlepiej dużej szalotki
    2 średnie pieczarki
    odrobina oliwy do smażenia
    sól i pieprz
    garść startego sera żółtego (bądź sera wegańskiego)
    białko jajka
    sproszkowana kolendra, kumin, chilli i soda oczyszczona - po ok. 1/2 łyżeczki

    4 chlebki typu pita z mąki pełnoziarnistej
    kilka plastrów pomidora
    kilkanaście plastrów ogórka
    kilka plastrów sera koziego (opcjonalnie)

    4 liście sałaty lodowej
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy sezamowej
    sól i pieprz



    Przepis
    Ciecierzycę mielimy, dodajemy pietruszkę, przyprawy i sodę, białko, usmażoną na oliwie posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i pieczarkami. Kleimy kotleciki średnicy ok. 4 centymetrów i układamy je na blaszce bardzo delikatnie wysmarowanej oliwą. Kotlety nie muszą odchodzić nam od rąk, możemy uformować krążki już na blaszce. Obecność jajka w masie spowoduje, że pięknie nam się upieką. Co do pieczenia - zajmie nam ono ok. 30 minut - po 15 z każdej strony w temperaturze ok. 175 stopni. Po tym czasie posypujemy żółtym serem i zapiekamy. Możemy także upiec kotleciki na patelni i małej ilości oleju. Wtedy obecność sera żółtego nie będzie konieczna ale danie będzie bardziej kaloryczne.
    Szatkujemy sałatę, zalewamy ją mieszaniną jogurtu z startym na tarce czosnkiem, oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Chlebki pita rozkrawamy i zapiekamy chwilę. Wkładamy do nich sałatę a na niej układamy falafel, ogórki i pomidory. W razie potrzeby dodajemy ulubione sosy. Smacznego.

    Ewelina Brodnicka

    pichconko.pl

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.