AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNICKIEJ. Maltańska zupa z Portobello

DATA: 9 sierpnia 2016 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Maltańska zupa z Portobello

    Grzyby Portobello. Ich jędrność, zapach i brązowy kapelusz od zawsze wyzwalały we mnie kulinarne ciągoty.

    Portobello to coś więcej niż tylko pieczarki. Ich piękny zapach, jędrność i brązowy kapelusz od zawsze wyzwalały we mnie kulinarne ciągoty. Słodkawy smak przybysza z Ameryki współgra zarówno z grillowanymi warzywami, serami, czy farszem z kaszą.

    Fani "schabów" z boczniaków powinni je również pokroić w plastry i usmażyć w panierce na patelni.

    Portobello ma w sobie coś pięknego, bo prócz smaku cechuje je spora ilość przyswajalnego białka, co powinno być ważne dla każdego wegetarianina. Brunatna odmiana pieczarki wyhodowana w Pensylwanii i jej młode okazy czyli Cremini osiągają do kilkunastu centymetrów średnicy kapeluszy. Dojrzałe grzyby można poznać po odsłoniętych blaszkach, co oznacza że są bardziej suche, a tym samym ich aromat jest pełniejszy. Te niskokaloryczne przysmaki są świetnym źródłem witamin z grupy B, D2 i fosforu. Świetnie smakują zarówno
    pieczone, smażone, czy duszone. Ja polecam dziś jako bazę pysznej zupy.

     

    Składniki (na 2 porcje)

    2 szklanki wywaru warzywnego
    2 ziemniaki
    1/2 szklanki ugotowanego, zielonego groszku
    4 duże pieczarki Portobello
    1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
    dwie łyżki jogurtu greckiego (lub  wegańskiego odpowiednika)
    łyżeczka oleju
    chrupiące pieczywo

     

    Przepis

    W dosolonym i przyprawionym bulionie gotujemy uprzednio obrane i pokrojone w klasyczną kostkę ziemniaki (tzw. macedoine). Pieczarki oczyszczamy, odrywamy nóżki i kroimy kapelusze na plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej a następnie pieczarki które posolone i popieprzone smażymy aż nabiorą złotej barwy. Wrzucamy je do bulionu, dodajemy groszek, soczewicę i zabielamy jogurtem które mieszamy wcześniej z odrobiną wywaru a dopiero wtedy dolewamy do reszty. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

    Ewelina Brodnicka

    pichconko.pl

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.