AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KULINARIA. Wielkopolska pyra i korbol

DATA: 10 października 2016 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Panie z KGW w Chełmcach przygotowały szereg potraw z dyni. Fot. GM Opatówek.

    W Marszewie odbyła się kolejna edycja Przeglądu Kulinarnego ''Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej''.

    Tym razem na stołach królowała dynia. Kiedyś warzywo bardzo często goszczące w kuchni w naszym regionie, a teraz nieco zapomniane. Podczas imprezy można było zapoznać się z bardzo dużą ilością różnorodnych dyniowych potraw przygotowanych przez uczestniczki Przeglądu Kulinarnego organizowanego pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu oraz Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

    Gminę Opatówek reprezentowały dwa Koła Gospodyń Wiejskich: z Opatówka i Chełmc. Panie przygotowały do degustacji m.in.: zupę kremową z dyni, sałatkę ryżową korbolową, sernik z ciasta dyniowego, szarlotkę dyniową i dynię konserwową. 

    Wyjazd pań z KGW współsponsorował Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku.                                                                                      (jav)

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.