AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNICKIEJ. Kokofurnik na czekoladowych ciasteczkach

DATA: 23 grudnia 2016 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

    Dla tych, którzy mają w swoim otoczeniu weganina, a nie wiedzą w jaki sposób go uszczęśliwić w święta polecam mój przepis na wegański sernik - pisze Ewelina Brodnicka z Pichconko.pl

    Regularnie wspominam o tym, że moimi ulubionymi łakociami są te związane bezpośrednio z czekoladą którą pochłaniam masami pod różnymi postaciami. Ubóstwiam nad życie praliny i tort czekoladowy, nie szaleję natomiast za ciastami. Owszem, okazjonalnie sięgnę po pączka, a czasem nawet i drożdżówkę z serem, ale nie grozi mi nagminne zażywanie placków, tart i innych tego typu cukierniczych wytworów. Przynajmniej nie tych „regularnych”.

    „Nieregularnymi” nazywam przysmaki wegańskie lub te związane z dietą raw – czyli spożywaniem praktycznie surowego pokarmu. Często nie zastanawiamy się nad prostym faktem – iż w czasie gotowania na parze, pieczenia czy smażenia jedzenie traci na jakości a podczas jego podgrzewania w temperaturze powyżej 42°C dochodzi m.in. do utraty enzymów oraz zniszczenia substancji odżywczych. W zależności od sposobu gotowania oraz od temperatury ginie od 30 do 97% witamin. A można przecież temu zapobiec.

    Można z diety równie łatwo wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego jak mleko, masło i śmietanę, zastępując je wegańskimi odpowiednikami. Co więcej – w łatwy sposób możemy zastąpić cukier sięgając po syrop z agawy, syrop daktylowy lub też same daktyle. W ten sposób nie tracimy na smaku naszej słodkości, a wręcz przeciwnie – zyskujemy na substancjach odżywczych a tym samym na naszym zdrowiu.

    Warto o tym pomyśleć w okresie nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, gdy często zajęci pochłanianiem ogromnej ilości jedzenia dopiero po fakcie orientujemy się jak bardzo było nam to niepotrzebne. Dla tych, którzy mają w swoim otoczeniu weganina, a nie wiedzą w jaki sposób go uszczęśliwić w święta polecam mój przepis na wegański sernik. Bon Appétit!




    Składniki (na małą tortownicę o szerokości 12 centymetrów)

    spód
    3/4 szklanki pokruszonych czekoladowych ciasteczek wegańskich (np. Oreo)
    łyżka słodkiego masła orzechowego lub miękkiego tłuszczu wegańskiego (np. oleju
    kokosowego czy margaryny Violife)

    masa
    kostka tofu naturalnego o wadze 180 g
    1/4 szklanki ugotowanych w nieosolonej wodzie płatków owsianych
    3/4 lub szklanka mleka sojowego waniliowego lub migdałowego
    3/4 lub szklanka wiórków kokosowych
    min. 3/4 szklanki cukru pudru
    miąższ 1/2 laski wanilii
    1/2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    szczypta soli
     

    Przepis

    Składniki na spód mieszamy i wykładamy masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Miksujemy wszystkie produkty prócz mleka i wiórków kokosowych. Wiórki przed dodaniem należy uprażyć na złoto na suchej patelni. Połowę z nich dodajemy do masy i ponownie miksujemy, resztę dolewamy wraz z mlekiem.

    Białą masą zalewamy przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na kwadrans. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do ok. 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Przed podaniem kokofurnik należy ostudzić i ozdobić np. polewą czekoladową i owocami.

    Ewelina Brodnicka

    Pichconko.pl

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.