AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA. Ekipa Maguro Sushi Bar na słynnej noworocznej giełdzie tuńczyka w Tokio

DATA: 6 stycznia 2017 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Zachariasz Popiołek i Kiyoshi Kimura

    Przedstawiciele Maguro Sushi Bar jako jedyni obcokrajowcy po raz kolejny uczestniczyli noworocznej aukcji tuńczyka w Tokio.

    Tradycyjnie podczas pierwszej aukcji tuńczyka w nowym roku przedstawiciele najbardziej prestiżowych restauracji oraz kucharze i mistrzowie sushi z całej Japonii spotkali się w Tokio.

    Zwycięską rybą okazał się 212 kilogramowy tuńczyk błękitnopłetwy złowiony w prefekturze Aomori w północnej części wyspy Honsiu. Jego cena uplasowała się na poziomie 74 mln jenów japońskich, czyli 2,6 mln złotych.

    Jest to druga najwyższa cena jaką zapłacono kiedykolwiek za rybę, rekord należy do transakcji zawartej w 2013r., wówczas za 222 kilogramowy okaz wyceniono na 5,6 mln złotych.

    Cennego tuńczyka już drugi raz z rzędu złowił Masahiro Takeuchi, 65-letni rybak z miejscowości Oma - Tego tuńczyka złapałem w sieci 30 grudnia i od razu miałem przeczucie, że powalczy o miano najlepszego - powiedział.

    Pełen optymizmu był także przewodniczący zrzeszenia rybaków z prefektury Aomori Takeshi Tanaka: zimowe połowy były bardzo ubogie, mamy nadzieję, że sukces tuńczyka złowionego w sieci jednego z naszych rybaków zapewni nam obfity sezon i bogaty 2017 rok.

    Choć kilogram ryby został wyceniony na ponad 12 tysięcy złotych, każdy gość mógł zamówić jedną porcję nigiri sushi w normalnej cenie. Mam nadzieję, że moi klienci docenią smak ryby i zjedzą ją jeszcze przed zachodem słońca- mówił uśmiechnięty właściciel zaraz po finalizacji zakupu.

    - Swojego rodzaju tradycją stało się już nasze uczestnictwo w noworocznej licytacji - mówi Paweł Popiołek z kaliskiego Maguro Sushi Bar. - Jesteśmy jedynymi obcokrajowcami obserwującymi regularnie to podniosłe zarówno dla rybaków jak i wybitnych restauratorów wydarzenie. Cały czas rozwijamy kontakty z japońskimi partnerami dbając o wybór najlepszych dostawców, dzięki temu używane przez nas produkty są najwyższej jakości a sushi smakuje wyjątkowo. Relacje z Sushi Zanmai nabrały wręcz przyjacielskiego wymiaru. Niewykluczone, że sam szef popularnej sieci odwiedzi w końcu kaliskie Maguro Sushi Bar. W prywatnej rozmowie przyznał kiedyś, że podoba mu się nasza nazwa, (MAGURO to po japońsku tuńczyk) śmiał się że jeśli chodzi o tuńczyki ma słabość do najlepszych. Jeśli Kimura odpowie na zaproszenie w tym roku będzie to doskonałe podsumowanie naszej 10 letniej działalności na kaliskim rynku.

    (mik)

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.