AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA BRODNIKIEJ. Fasola mamut w sosie z pieczonymi rodzynkami

DATA: 8 marca 2017 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

    - Dzisiejsza propozycja jest całkiem udaną próbą przełożenia intrygującego smaku którego nauczyła mnie kilka tygodni temu pewna Tajka - pisze Ewelina Brodnicka z pichconko.pl

    Praca kucharza, blogera, dziennikarza kulinarnego, foodie czy miłośnika turystyki uprawiającego podróże gastronomiczne to nieustanna, niekończąca się przygoda. Nauczona doświadczeniem wiem już, że najlepszą definicja pojęcia „nieskończoność” jest właśnie gastronomia. Pychą wykazałby się ten, który stwierdziłby że w dziedzinie kulinariów połknął już wszelkie rozumy. Odświeżające trendy, powracające mody, zaskakujące połączenia – nigdzie nie ma tego tak dużo jak właśnie w kuchni.

    Już jakiś czas temu nastawiłam się na spełnienie swego celu – rozwinięciu skrzydeł w gotowaniu poprzez podróże. Najprościej mówiąc każda planowana przez mnie voyage miała udoskonalić mnie pod kątem kucharskim. Poniekąd miała być również zamknięciem kolejnego działu. Podróży jest coraz więcej a ja wracam z nich kompletnie nienasycona, z coraz większym przeświadczeniem o tym, że owszem, każdy kraj czy region ma swoje gastronomiczne tradycje, ale można je modyfikować, bawić się nimi i tworzyć definicje konkretnych dań na nowo.



    Dzisiejsza propozycja jest całkiem udaną próbą przełożenia intrygującego smaku którego nauczyła mnie kilka tygodni temu pewna Tajka. Wspomniana kucharka która z racji na barierę językową na migi tłumaczyła mi swój przepis na burmese curry dodała do tego zestawu cudowną wskazówkę. Mianowicie pokazała mi lniany woreczek z pieczonymi rodzynkami, które następnie starła na pył w moździerzu i dosypała do jednej z potraw. Cóż rzec – efekt tej innowacji był na tyle przyjemny że zdecydowałam się przenieść go na nasz grunt.

    Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!

     

    Składniki

    fasola mamut – 200 g
    brukselka – 170g
    ziemniaki – 4 duże sztuki
    papryka czerwona – 150g
    2 cebule – 150 g
    3 ząbki czosnku
    imbir – 5g
    posiekana kolendra – dwie płaskie łyżki
    rodzynki – ok. 10 sztuk
    800g pomidorów w kostce (czyli dwa kartony)
    woda – do ewentualnego rozrzedzenia sosu
    1 papryczka chilli
    2-3 łyżki oleju kokosowego
    1 – 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    1 – 2 łyżeczki mielonego kminu
    sól i pieprz oraz pół łyżeczki cukru
    2 listki curry

    Przepis

    Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rodzynki wysypujemy na blachę i pieczemy przez ok. 10 minut (aż delikatnie zbrązowieją). Ucieramy je na proch lub blendujemy. Pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz ziemniaki smażymy na oliwie, dodajemy starty na tarce imbir i czosnek, następnie pozbawioną końcówek i oczyszczoną fasolę oraz główki brukselek. Wcześniej każdą z nich kroimy na ćwiartki. Na koniec dorzucamy pokrojone w paski papryki.

    Smażymy i dodajemy pomidory. Doprawiamy przyprawami (w tym rodzynkami w proszku). Dusimy wszystko dodając ew. wody jeśli potrawa wydaje nam się zbyt gęsta. Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane poszatkowaną, świeżą kolendrą.

    Ewelina Brodnicka

    pichconko.pl

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.