AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

PUBY. Kraftowa Piana

DATA: 30 maja 2018 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Sandra i Rafał zapraszają do kraftowej Piany. Fot. Tomasz Skórzewski.

    Dobrego, rzemieślniczego piwa, pysznej kawy oraz soków wyciskanych ze świeżych owoców, napijemy się w kaliskim pubie Piana. To jedyny w Kaliszu lokal, który serwuje szeroką gamę, coraz bardziej popularnych na rynku, kraftowych piw.

    Kraftowe piwa, zwane inaczej rzemieślniczymi od kilku lat podbijają polski rynek. W Polsce piwna rewolucja rozpoczęła się siedem lat temu, a od ubiegłego roku możemy napić się kraftowego piwa w pubie Piana. Ten przytulny i otwarty nie tylko dla amatorów złocistego napoju lokal mieści się przy ul. Zamkowej 9. - Pianę otworzyliśmy w marcu 2017 roku - mówi Sandra. - Zawsze byliśmy miłośnikami dobrego piwa, a wcześniej raczyliśmy się główne belgijskimi piwami. Po powrocie z zagranicy szukaliśmy czegoś co mogłoby zastąpić nam te piwa niż zwykły europejski lager, którego smak wszyscy znają. W większych miastach istniały już takie miejsca, w których serwowano dobre piwa. Postanowiliśmy więc otworzyć taki lokal w Kaliszu

    W Pianie serwowane są piwa różnego rodzaju, począwszy od jasnych, lekkich, po klasyczne na przykład pszeniczne, do kwaśnych czy mocno nachmielonych oraz imperialnych z większą ilością alkoholu. Znajdziemy też różne ciemne piwa, lżejsze oraz leżakowane w beczkach po mocniejszych trunkach: whisky, rumie czy burbonie, które wnoszą do piwa odpowiedni charakter. - Takie piwa są mocno treściwe i świetnie nadają się do degustacji - zaznacza Rafał, właściciel lokalu. - Mamy w naszej ofercie spory wachlarz piwnych smaków dostępnych w Polsce. Większości z nich nie można dostać w sklepach. Mamy również piwa z małą ilością alkoholu i te bezalkoholowe dla kierowców. W sezonie letnim nie brakuje piw z dodatkiem owoców. - Mamy piwa sezonowe - podkreśla Sandra. - Latem są to piwa owocowe, a w okresie jesienno-zimowym pojawiają się piwa z dynią, z przyprawami korzennymi albo z akcentami leśnymi, warzone z igłami jodły, świerku i sosny.

    Oprócz rzemieślniczych piw lokal specjalizuje się w podawaniu pysznej kawy. - Jest to kawa świeżo palona z manufakturowej palarni - opisuje Sandra. - Ziarna dostarczane są do nas co dwa tygodnie, żeby zachować najwyższą jakość. Kawa jest naprawdę fantastyczna i warto jej spróbować. Latem serwujemy lemoniady oraz robione na miejscu soki ze świeżo wyciskanych owoców, a także mrożone kawy.

    W Pianie możemy poprosić o degustacyjną deskę piw i spróbować różnych ich rodzajów. - Chcemy, żeby każdy mógł wybrać swój smak - mówi Rafał. - Nasze piwa na kranach są świeże, niepasteryzowane i niefiltrowane. Mamy sporą różnorodność smaków i każdy znajdzie coś dla siebie. Beczki są wymieniane co kilka dni na inne. Piana promuje kulturę picia piwa i browarnictwa. - Co miesiąc przyjeżdżają do nas popularne, rodzime browary i organizujemy wtedy tak zwane kranoprzejęcia -  twierdzi Rafał. - Cały wieczór serwujemy wtedy piwa głównie z tego browaru. Można wówczas porozmawiać z piwowarami o historii i warzeniu piwa. Na zakończenie imprezy jest loteria z nagrodami, które funduje browar.

    W lokalu dostaniemy też coś na ząb: kanapki panini, bruschetty, sałatki oraz typowe przekąski do piwa. Umilić czas można grając w szachy, gry planszowe a do kawy poczytać książkę. Specjalne promocje na klientów czekają w ramach happy hours oraz na studentów i...brodaczy.

    Pub Piana przy ul. Zamkowej 9 czynny jest przez cały tydzień. Od poniedziałku do czwartku do godz. 22.00, w piątki i soboty do północy, a w niedzielę do godz. 21.00.

    (jav)    

     

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.