AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

ZDROWIE. Cała prawda o kawie

DATA: 8 lutego 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Dobra kawa powinna być gorzka a nie kwaśna.

    - Kawa jest najczęściej używanym środkiem pobudzającym na całym świecie. Kofeina i kofeinopodobne substancje są zawarte w kawie, herbacie (ciemne, czarne, mocne gorzkie herbaty) czekoladzie, coca-coli, tabletkach odchudzających oraz różnych środkach przeciwbólowych - pisze dietetyk i trener personalny, Robert Chwiałkowski.

    Kawa jest pobudzająca i moczopędna, kiedy zjemy pokarm zbyt tłusty i ciężkostrawny kawa pomaga przeżyć okres ociężałości spowodowany przeładowaniem toksynami od złego połączenia-zestawienia produktów żywieniowych (o połączeniach produktów w następnych poradach). Kawa oczyszcza jelita u osób, które zazwyczaj miewają zaparcia od takiej ciężkostrawnej diety (złego zestawienia produktów) w posiłku. Dlatego wiele osób poranek rozpoczyna od kawy lub herbaty (gorzkie, niesłodzone) naczczo aby udać się do toalety, bo jak rytuał nam sie nie powiedzie to przez resztę dnia będziemy wkurzeni, żli na wszystko i wszyskich. Kawę najlepiej pić okazjonalnie, sporadycznie czy od święta. Jeżeli pijemy dwie lub więcej kaw dziennie spróbujmy ograniczyć ilość wypijanych kaw lub zmieńmy na kawę ze zbóż czy kawę z innych suszonych korzeni. 

    Dzięki tym kawom odciążymy nasz organizm, a wprowadzając kawy zbożowe czy z korzeni dostarczymy organizmowi cennych minerałów i substancji odżywczych dla naszego organizmu. Wszystkie dolegliwości biorą się z przemysłowej produkcji kawy, gdzie stosuje się różnego rodzaju chemikalia, które sprawiają, że staje się ona łatwo rozpuszczalna. Dlatego polecam kawę gotowaną, która jest kawą terapeutyczno-leczniczą. Na określoną ilość gotującej się wody dodaj odpowiednią ilość zmielonej, świeżej kawy. Najlepiej samemu zmielić przed gotowaniem, ponieważ wcześniejsze zmielenie kawy powoduje, że oleje zawarte w ziarnach kawy jełczeją co ma wpływ na smak i aromat ,,małej czarnej". Po wsypaniu kawy na gotującą się wodę gotujemy ją przez ok. 3-5 minut im dłużej tym lepiej. Pięć minut natomiast jest górnym limitem. Na koniec można, ale nie trzeba dodać ulubioną przyprawę. Proponuję wybrać jedną z powyższych: goździki, kardamon, cynamon, imbir czy też wanillię.

    Cały sekret w terapeutycznym i leczniczym działaniu kawy jest ukryty w procesie przyrządzania. Dzięki odpowiedniemu gotowaniu kawa nie powoduje wzrostu ciśnienia krwi. Uczucie pobudzenia nie zawsze jest dla nas korzystne i użyteczne. Potrzeba doenergetyzowania się jest zrozumiała. Nadużywając kawy przemysłowej narażamy nasz organizm na nadkwasotę w żołądku, uczucie pieczenia w żołądku i przełyku. Kawa, o której pisałem w pierwszej części mojego artykułu przede wszystkim nie drażni żołądka. Działanie lecznicze charakteryzuje efekt rozgrzanych nerek po spożyciu. Większość kobiet będzie miała ciepłe stopy i dłonie. Składając wszystko w całość polecam pić kawę od 1 do 3 razy dziennie. Najlepiej spożywać do 20-30 minut przed posiłkiem, by nie zaburzać procesów trawiennych. Dobra kawa powinna być gorzka, a nie kwaśna.

     

    Robert Chwiałkowski

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.