GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KOMUNIKACJA. Cięcie kosztów i oszczędności w KLA. Oświadczenie Urzędu Miasta

DATA: 18 lutego 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

Lepsza współpraca i mniejsze koszty - oświadczenie Urzędu Miasta ws. zmian w zarządzie Kaliskich Linii Autobusowych.

Kaliskie Linie Autobusowe to spółka ze 100-procentowym udziałem miasta, świadcząca jedne z najważniejszych dla sprawnego funkcjonowania aglomeracji usług. Decyzją Rady Nadzorczej od dnia 1 marca nowo powołany zarząd będzie jednoosobowy, co pozwoli usprawnić współpracę z Miastem, realizację celów i zmniejszyć koszty wynagrodzeń.

Rokrocznie miasto płaci Spółce tzw. rekompensatę na pokrycie kosztów wynikających ze świadczonych usług przewozowych.

W 2017 rok rekompensata ta wyniosła 10.171.577 złotych.

W 2018 roku – 14.600.000 złotych – wzrost o 43%

W budżecie miasta na 2019 rok na ten sam cel zarezerwowano 14.600.000 złotych, a Zarząd spółki wnioskował o kwotę 17.880.000 złotych, co oznaczałoby wzrost kosztów ponoszonych przez Miasto o ponad 75% w stosunku do roku 2017.

Tak wysoki wzrost rekompensaty uważamy za nieuzasadniony, nawet po uwzględnieniu podwyżek cen paliwa. Należy również zwrócić uwagę na fakt, iż w latach 2017/2018 wymieniono 30 autobusów na nowe, co w istotny sposób powinno wpłynąć na zmniejszenie kosztów eksploatacji - zużycie paliwa i serwis.

Jednocześnie nie odnotowano w minionych dwóch latach istotnego zwiększenia pracy przewozowej.

Kolejną rzeczą wartą podkreślenia jest bardzo wysoki koszt tzw. wozokilometra, który w Kaliszu kształtuje się na poziomie 7,64 zł.

Jak wynika z ustaleń MZDiK, w miastach ok. stutysięcznych koszt ten wynosi odpowiednio w Tarnowie – 5,88, Wałbrzychu – 5,57, Płocku – 3,90.

Aby usprawnić działanie spółki, przeprowadzić analizę potrzeb i możliwości dostosowania komunikacji miejskiej do rzeczywistych potrzeb i oczekiwań mieszkańców – w tym poszerzenia grupy osób uprawnionych do bezpłatnych przejazdów 15 lutego decyzją Rady Nadzorczej na stanowisko prezesa zarządu spółki Kaliskie Linie Autobusowe powołano p. Daniela Sztanderę, który obejmie obowiązki z dniem 1 marca 2019 r.

Pan Daniel Sztandera w latach 2002-2014 był I zastępcą prezydenta Miasta Kalisza. Ma wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu spółkami, jako – m.in.:

sekretarz Rady Nadzorczej „Drop” S.A. w Ostrowie Wlkp. 1994-1995,

Przewodniczący Rady Fundacji „Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości" 2006-2010 , Członek Rady Nadzorczej „Aquapark Kalisz” Sp. z o. o. 2009-2010,

Przewodniczący Rady Nadzorczej w „Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej” Sp. z o. o. w Kaliszu 2010-2011,

Członek Rady Nadzorczej w „Kaliskie Przedsiębiorstwo Transportowe” Sp. z o. o. w Kaliszu 2011-2011,

Przewodniczący Rady Nadzorczej „Oświetlenie Uliczne i Drogowe” Sp. z o. o. w Kaliszu 2011-2015,

Przewodniczący Rady Nadzorczej „Fundusz Rozwoju i Promocji Województwa Wielkopolskiego S.A. w Poznaniu 2015-2018.

Kancelaria Prezydenta Miasta Kalisza