AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

NA WIOSNĘ. Zbawienne właściwości warzyw

DATA: 21 marca 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Świeże warzywa powinny zajmować 20 % naszych posiłków. Fot. internet.

    - Gotowane i duszone warzywa są dużo lepiej trawione oraz przyswajane przez nasz organizm niż surowe - pisze ekspert dietetyki leczniczej i trener personalny, Robert Chwiałkowski

    Wiosną najwspanialszym widokiem są stragany pełne świeżych i dojrzewających warzyw. Świeże warzywa powinny zajmować około 20% naszych dziennych posiłków. Najlepiej duże ilości warzyw jeść w tej porze roku, w której są one najbardziej dojrzałe i soczyste, a więc wiosną, latem i wczesną jesienią. W zimnych porach roku warzywa, takie jak koper, pasternak, cebula, marchew, brukselka czy szczypiorek bardziej rozgrzeją nasze ciała niż importowane warzywa letnie. Ogólnie jednak warzywa bardziej ochładzają nasze organizmy niż zboża, orzechy i rośliny strączkowe, ponieważ zawierają od nich znacznie więcej wody.

    Rozróżniamy warzywa ciepłe, neutralne i chłodzące. Ciepłe warzywa przeznaczone są dla osób (większość z nas) z niedoborem energii i ciepła. Najlepiej je jeść jesienią i zimą, aby chronić organizm przed zimnem. Z ciepłych warzyw można gotować wzmacniające wegetariańskie buliony zimowe, które mogą służyć jako podstawa do przyrządzania wielu wyśmienitych dań. Neutralne warzywa (buraki, fasola, kalarepa, kapusta, marchew, ziemniaki, grzyby shitake, groch i fasola zielona) wskazane są dla wszystkich osób. Pamiętajmy jednak, że sposób przyrządzania posiłków wpływa na ich termiczne działanie. Podsmażanie warzyw dodaje im więcej energii cieplnej i w ten sposób neutralne produkty spożywcze stają się rozgrzewające. 

    Jeśli potrawy gotujemy czy dusimy są one dużo lepiej trawione i przyswajane przez nasze organizmy niż surowe. Dzięki wprowadzeniu energii cieplnej do pożywienia przyswajamy więcej energii życiowej, a mniej tracimy jej na proces trawienia. Do ochładzających warzyw należą z kolei bakłażan, kapusta pekińska, karczochy, kiełki, kalafior, bulwa selera, cukinia, szparagi i szpinak. Ochładzające zupy są przeznaczone dla osób z nadmiarem gorąca, aby przywrócić równowagę emocji i wspomóc produkcję drogocennych płynów taki jak krew czy limfa. 

    Robert Chwiałkowski

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.