IMPREZA. Rodzinny festyn kulinarny w Złotym Karasiu

Festyn „Poznaj karpia na nowo” odbył się w gospodarstwie rybnym Stanisława Błaszkowiaka w Lipce w powiecie kaliskim.
Podczas imprezy można było odkryć na nowo smak karpia i ryb słodkowodnych. Odbyły się pokazy wędzenia ryb na świeżym powietrzu, przygotowania potraw rybnych, warsztaty kulinarne "100 sposobów na przyrządzenie karpia" oraz warsztaty wędkarskie "Tajniki wędkarstwa karpiowego". W trakcie wydarzenia odbyły się Rodzinne Zawody Wędkarskie. Najlepsza drużyna złowiła ponad 36,7 kg ryb. Druga 26,4 kg ryb, a trzecia 25,45 kg. W sumie w zawodach złowiono 234,15 kg ryb. Nie zabrakło też innych atrakcji, konkursów z nagrodami, malowania buziek dzieciom oraz dmuchańców.
Restauracja Złoty Karaś, której właścicielem jest Stanisław Błaszkowiak została przyjęta do grona Członków Szlaku Kulinarnego ,,Kaliskie smaki''. Podczas festynu uroczyście tablicę restauracyjną przekazali Starosta Kaliski Krzysztof Nosal, przewodniczący Rady Powiatu Kaliskiego Jan Adam Kłysz oraz wicestarosta kaliski Zbigniew Słodowy. Szlak funkcjonuje od 2016 roku na ziemi kaliskiej, a jego celem jest promocja wyrobów i przetworów żywnościowych, dań i potraw regionalnych związanych z dziedzictwem kulinarnym regionu.
(jav)
Propozycje kulinarne Restauracji „Złoty Karaś“
Aksamitna zupa z karpia
Karp z ekologicznego łowiska Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka, gotowany w wywarze warzywnym, warzywa pochodzą z gminy Szczytniki. Zupa zabielana jest śmietaną. Wszystko przyprawione do smaku głównie z ziołowymi przyprawami, solą i pieprzem.
Gotowany karp w białym sosie koperkowym
To danie serwowane w restauracji i bardzo popularne wśród klientów. Ryba pochodzi ze stawów Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka, gotowana jest na wywarze warzywnym i polewana sosem śmietanowym z koperkiem. Wszystko pachnie koperkiem i ziołami.
Wędzony karp z Lipki
To danie, które można zamówić również na wynos. Karp przed wędzeniem jest moczony w zalewie z przyprawami przez dobę. Skład przypraw stanowi tajemnicę kulinarną gospodarstwa. Następnie jest osuszony i wędzony przez kilka godzin w zależności od wielkości ryby, w specjalnej wędzarni z drewnem olchowym.
Pasta rybna śniadaniowa z wędzonych ryb słodkowodnych
To autorski produkt restauracji i Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka. Pasta w słoikach jest pasteryzowana, z półroczną datą do spożycia. Pasta wykonana z ekologicznych ryb pochodzących ze stawów Gospodarstwa Rybackiego. Jest nowoczesnym produktem przygotowanym dla klientów w 2019 roku.
Komentarze
Najczęściej odwiedzane
