ZDROWIE. Zielona bomba witaminowa
- Pietruszka posiada kilka razy więcej witaminy C od owoców cytrusowych i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A - pisze dietetyk i trener personalny, Robert Chwiałkowski.
Natka pietruszki posiada naturę termiczną, lekko ogrzewającą. W smaku jest ostra, gorzka i lekko słona. Bardzo poprawia trawienie i działa odtruwająco w przypadku zatrucia rybą lub mięsem. Pietruszka jest nadzwyczajnym źródłem wartości odżywczych gdyż posiada kilka razy więcej witaminy C od owoców cytrusowych i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A. Jest również skarbnicą: żelaza, chlorofilu, sodu, magnezu i wapnia. Działa wysuszająco w stanach nagromadzenia wody lub śluzu w naszym organiźmie.
Natka pietruszki jest przydatna w leczeniu otyłości, opuchniętych piersi, śluzu i kamieni w pęcherzu moczowym, nerkach lub pęcherzyku żółciowym. Pietruszka jest pomocna w prawie wszystkich dolegliwościach związanych z pęcherzem i nerkami. Wzmacnia nadnercza i korzystnie wpływa na nerwy czaszkowe i wzrokowe. Wykazuje dobroczynne działanie przy głuchocie, bólu czy zapaleniu ucha. Spożywana jest często jako środek zapobiegawczy i chroniący przed rakiem.
Wspaniale przeciwdziała także nieświeżemu oddechowi i słabemu trawieniu. Posiada ożywiający zielony kolor, co czyni z niej wyjątkowo piękną ozdobę do potraw. Wywar z pietruszki wzmacnia zęby, a stosowany jako okład na twarz, poprawia krążenie i przywraca zdrowy wygląd naszej cerze. Pietruszki powinny unikać kobiety karmiące, ponieważ wysusza mleko.
Robert Chwiałkowski