AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

ZDROWIE. Zielona bomba witaminowa

DATA: 17 maja 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Pietruszka jest nazywana często zieloną bombą witaminową. Fot. Internet.

    - Pietruszka posiada kilka razy więcej witaminy C od owoców cytrusowych i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A - pisze dietetyk i trener personalny, Robert Chwiałkowski.

    Natka pietruszki posiada naturę termiczną, lekko ogrzewającą. W smaku jest ostra, gorzka i lekko słona. Bardzo poprawia trawienie i działa odtruwająco w przypadku zatrucia rybą lub mięsem. Pietruszka jest nadzwyczajnym źródłem wartości odżywczych gdyż posiada kilka razy więcej witaminy C od owoców cytrusowych i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A. Jest również skarbnicą: żelaza, chlorofilu, sodu, magnezu i wapnia. Działa wysuszająco w stanach nagromadzenia wody lub śluzu w naszym organiźmie.

    Natka pietruszki jest przydatna w leczeniu otyłości, opuchniętych piersi, śluzu i kamieni w pęcherzu moczowym, nerkach lub pęcherzyku żółciowym. Pietruszka jest pomocna w prawie wszystkich dolegliwościach związanych z pęcherzem i nerkami. Wzmacnia nadnercza i korzystnie wpływa na nerwy czaszkowe i wzrokowe. Wykazuje dobroczynne działanie przy głuchocie, bólu czy zapaleniu ucha. Spożywana jest często jako środek zapobiegawczy i chroniący przed rakiem.

    Wspaniale przeciwdziała także nieświeżemu oddechowi i słabemu trawieniu. Posiada ożywiający zielony kolor, co czyni z niej wyjątkowo piękną ozdobę do potraw. Wywar z pietruszki wzmacnia zęby, a stosowany jako okład na twarz, poprawia krążenie i przywraca zdrowy wygląd naszej cerze. Pietruszki powinny unikać kobiety karmiące, ponieważ wysusza mleko.

    Robert Chwiałkowski

     

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.