GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

OŚWIADCZENIE. Samorządny Kalisz o starcie Janusza Pęcherza do Senatu

DATA: 21 sierpnia 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

Po decyzji Janusza Pęcherza o starcie do Senatu z listy wyborczej Koalicji Obywatelskiej oświadczenie wydało jego macierzyste Stowarzyszenie Samorządny Kalisz.

Janusz Pęcherz jest członkiem Stowarzyszenia Samorządny Kalisz. Przez trzy kadencje, od 2002 do 2014 roku był prezydentem Kalisza. W ostatnich wyborach samorządowych na prezydenta miasta, które odbyły się w ubiegłym roku, poparł kandydata stowarzyszenia Krystiana Kinastowskiego. Ten ostatni wygrał wybory i został nowym włodarzem miasta. Pęcherz głosami koalicyjnych radnych ,,Samorządny Kalisz i Wszystko dla Kalisza'' oraz PiS-u został natomiast wybrany Przewodniczącym Rady Miasta Kalisza. Przeciwko jego kandydaturze głosowali z kolei m.in. radni Koalicji Obywatelskiej. Wczoraj oświadczenie w sprawie startu Janusza Pęcherza w wyborach do Senatu z listy KO wydało Stowarzyszenie Samorządny Kalisz.

- Ideą powstania i wieloletniej działalności Stowarzyszenia Samorządny Kalisz jest praca na rzecz Kalisza, samorządu, który budujemy i rozwijamy już czwartą kadencję. Miasta dla nas najcenniejszego, którego interes jest nadrzędną wartością dla wszystkich członków i sympatyków Samorządnego Kalisza, wartością nadrzędną wobec osobistych ambicji i celów politycznych. Jesteśmy samorządowcami, nie politykami.

Zbliżają się bardzo ważne wybory. Polacy wybiorą swoich przedstawicieli do Sejmu i Senatu, którzy utworzą nowy rząd. Liczymy, że Polacy dokonają świadomego i dobrego wyboru. My jako organizacja samorządowa i apolityczna nie bierzemy w tych wyborach udziału. Do kandydatów z naszego okręgu do Sejmu i Senatu apelujemy o merytoryczną i spokojną debatę wyborczą, by zawsze kierowali się dobrem miasta i ludzi, których reprezentują. Dość już agresji i brudnej walki w polityce.

Zarząd Stowarzyszenia Samorządny Kalisz informuje, że Stowarzyszenie nie ma swojego kandydata w tych wyborach, nie udzielamy swojego poparcia żadnemu z ubiegających się o te zaszczytne funkcje w Parlamencie. Jednocześnie zapewniamy, że, jak na początku swojej kadencji uczynił prezydent Kalisza Krystian Kinastowski, o sprawach dla Kalisza ważnych potrafimy i chcemy rozmawiać z politykami z każdej opcji. Rozmowa tak, ale w polityczne spory nie będziemy się angażować, bowiem zgodnie z zapewnieniami sprzed wielu miesięcy tworzymy Koalicję Kaliszan, w Radzie Miasta i na ulicach z tysiącami mieszkańców. Sytuacja w Radzie Miasta jest stabilna, prezydent i jego zastępcy tworzą energiczny, pracowity zespół, którego nie zamierzamy zmieniać. Przed nami wiele wyzwań, pracy, ale mamy na to siły i plany. Poświęcamy się miastu, nie mamy czasu na politykę.

Zarząd Stowarzyszenia Samorządny Kalisz