AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

DIETA. Jedzmy jabłka i gruszki!

DATA: 15 listopada 2019 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

    - Jabłko jest świetnym lekarstwem na niestrawność i bardzo poprawia apetyt, a gruszki można stosować do leczenia głosu - pisze dietetyk i trener personalny, Robert Chwiałkowski.

    Jabłko wytwarza płyny organiczne, a w szczególności te, które likwidują suchość i ochładzają gorąco w płucach. Jabłko chroni płuca przed dymem papierosowym. Jest lekarstwem na niestrawność i bardzo poprawia apetyt. Pozytywne działanie na niestrawność zawdzięcza dużej zawartości kwasów: jabłkowego i winogronowego, które powstrzymują rozwój bakterii chorobotwórczych i fermentów w naszym przewodzie pokarmowym.

    Pektyny zawarte w jabłku usuwają cholesterol, trujące metale, takie jak ołów oraz rtęć i ślady promieniowania. Przy niskim poziomie cukru we krwi i związanej z nim depresji emocjonalnej jabłka są najlepsze. Okład z tartych jabłek przyłożony na 20 minut na poparzenia słoneczne czy podrażnione - obrzęknięte lub ,,zaczerwienione oczy” usuwa wszystkie związane z tym dolegliwości. Jabłka i ich sok potrafią nawet zmiękczyć kamienie żółciowe, dzięki czemu są korzystne dla naszej wątroby i pęcherzyka żółciowego. 

    Gruszka szczególnie dobrze działa na płuca usuwając z nich nadmiar śluzu. Bardzo dobrze nawilża gardło i płuca. Jest stosowana do leczenia utraty głosu, zaparć, cukrzycy, zranień skóry, a także przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Osoby, które mają słaby ,,ogień trawienny'' czego objawami są częste uczucie zimna, nabrzmiały blady język, luźne lub wodniste stolce powinny unikać gruszek. Nadmierne spożywanie podczas ciąży gruszek może zaburzyć rozwój płodu i doprowadzić nawet do poronienia.

    Robert Chwiałkowski

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.