PORADY. Szpinak pełen żelaza
- Ogromna zawartość chlorofilu i żelaza w szpinaku znacząco wspiera budowę naszej krwi - pisze Robert Chwiałkowski, dietetyk i trener personalny.
Jego natura termiczna jest natomiast ochładzająca i posiada smak słodki. Ochładzające działanie szpinaku oczyszcza naszą krew z toksyn, które powodują powstawanie chorób skóry oraz wydzielin charakteryzujących się zaczerwienieniem i zapaleniem.
Szpinak buduje krew, hamuje krwawienie i jest szczególnym lekarstwem na krwawienie z nosa. Posiada działanie nawilżające suchość w organiźmie, przeczyszczające, moczopędne, gasi pragnienie i jest rewelacyjny w leczeniu pragnienia związanego z cukrzycą. Dietetyka lecznicza według TMC (tradycyjnej medycyny chińskiej) uważa, że szpinak ma naturę ,,przesuwającą", która wspomaga wewnętrzne ruchy w naszym organiźmie, takie jak praca jelit i oddawanie moczu. Dlatego też jest lekarstwem na zaparcia i problemy z oddawaniem moczu. Przez obecność kwasu szczawiowego w szpinaku ograniczone jest przyswajanie całej ilości wapnia w nim zawartego.
Ogromna zawartość chlorofilu i żelaza w szpinaku znacząco wspiera budowę naszej krwi. Natomiast zawarta w nim siarka skutecznie łagodzi podrażnienia skóry jak opryszczka. Polecany jest przy ,,kurzej ślepocie" ze względu na dużą ilość witaminy A. Ze względu na naturę ,,przesuwającą" szpinaku powinny unikać osoby z problemem nietrzymania moczu i wodnistymi stolcami. Osoby z tendencją do kamieni nerkowych powinny spożywać szpinak sporadycznie. Świeże, młode liście możemy używać do wiosennych sałatek. Najsmaczniejszy szpinak jest z jajeczkiem i czosnkiem z patelni. Sól i pieprz możemy używać do smaku.
Robert Chwiałkowski