AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

ZDROWIE. Marchew, naturalny antybiotyk

DATA: 26 marca 2020 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl

    - Marchew jest trzecim, naturalnym antybiotykiem po czosnku i cebuli, który można wykorzystać w naszej codziennej kuchni - pisze kaliski dietetyk i trener personalny, Robert Chwiałkowski.

     

    Marchew jest pokarmem zasadowym, który działa odtruwająco i odkwaszająco przy dolegliwościach związanych z nadmiernym zakwaszeniem krwi, w tym przy reumatyźmie, trądziku i zapaleniu migdałków. Jest najbogatszym źródłem przeciwutleniacza beta -karotenu (prowitaminy A). Beta-karoten (wit. A) jest korzystna dla naszej skóry i działa przeciwzapalnie na śluzówkę. Z tego powodu marchew stosowana jest w przypadku zapaleń płuc, przewodu pokarmowego lub moczowego. Marchew wspomaga wytwarzanie pokarmu u matek karmiących i pomaga regulować gospodarkę hormonalną. Łagodzi koklusz i inne odmiany kaszlu. Jest niezastąpionym środkiem wzmagającym wysyp ospy wietrznej i różyczki. Zawiera również bardzo duże ilości krzemu wspierającego metabolizm wapnia, dzięki czemu wzmacnia tkankę łączną. 

    Duża zawartość błonnika krzemionkowego powoduje rozpłynnianie żółci sprawiając dużą ulgę w leczeniu zapar. Marchew wpływa korzystnie na płuca, poprawia funkcjonowanie wątroby, rozpuszcza nagromadzenia chorobotwórcze takie jak guzy i kamienie, leczy niestrawność wraz z nadmiarem kwasu żołądkowego oraz zgagą. Bardzo skutecznie eliminuje bakterie gnilne w jelitach, stosowana jest także przy biegunce i chronicznej czerwonce. Zawiera olejek eteryczny przydatny w usuwaniu owsików i obleńców. Stosowana jako okład na narośla rakowe, by zmniejszyć zapalenie i odór. Gotowana marchew stosowana jest przy biegunce, ugotowana i utarta na papkę lub też przygotowana jako zupa-krem korzystnie wpływa na trawienie u niemowląt. 

    Świeży sok jest najlepszym koncentratem wit. A i innych składników odżywczych. Zawsze powinien być pity na pusty żołądek, a w przypadku niemowląt - rozpuszczony z wodą. Sok z marchwi stanowi najlepszą bazę, do której można dodawać inne soki. Sok z marchwi jest bardzo słodki i jego nadmierne oraz częste spożywanie doprowadza do osłabienia nerek z objawami jak utrata włosów na głowie. Zaleca się picie do 0,5 litra soku dziennie.

     

    Robert Chwiałkowski

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.