AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

RESTAURACJE. Mistrz sushi w Kampai Sushi Bar

DATA: 26 czerwca 2020 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Fot. RUTKOWSCY PHOTOGRAPHY for business

    Nową jakość w jedzeniu sushi chce zaoferować kaliszanom Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar

     

    Sushi to tradycyjna japońska, kultowa w tych stronach świata wręcz potrawa, która zyskuje coraz większą liczbę kulinarnych zwolenników w naszym kraju i w Kaliszu. Przyrządzenie doskonałego sushi wymaga jednak wysokiej jakości, najświeższych składników oraz precyzyjnej znajomości technik przygotowania tej tradycyjnej japońskiej potrawy. Tę nową jakość sushi oferuje kaliszanom mieszczący się w kompleksie Calisia One Kampai Sushi Bar na czele z nowym sushi masterem Pawłem Kitowskim, który odpowiedniego przygotowania tej narodowej, japońskiej potrawy uczył się od najlepszych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Kitowski swoją kulinarną przygodę z sushi rozpoczął w 2003 roku. Terminował w warszawskich restauracjach i często wyjeżdzał na szkolenia do Japonii. Tam wziął również udział w mistrzostwach świata w robieniu sushi, w których wystartowali najlepsi sushi masterzy z całego świata. Podczas tej imprezy i wielu szkoleń miał okazję uczyć się od najlepszych technik przyrządzania tej potrawy. Teraz sushi w najlepszym wykonaniu będzie serwował gościom Kampai Sushi Bar. Będzie też szkolił personel lokalu. A wszystko po to, by zaoferować kaliszanom najwyższej jakości sushi. - Receptą na dobre sushi jest wysoka jakość składników oraz technika przygotowania potrawy - mówi sushi master Kampai Sushi Bar. 

    - Oprócz wiedzy praktycznej ważna jest przy tym wiedza teoretyczna, by nadać potrawie niepowtarzalny smak.
    Kitowski przyznał, że w Japonii istnieją dwie główne szkoły przyrządzania sushi. Pierwsza z nich mieści się w stolicy tego kraju Tokio, a druga w Kioto. W Polsce sushi przyrządzane jest natomiast w nieco innej wersji niż podaje się je w tradycyjnej kuchni japońskiej. - Podstawowymi składnikami sushi są ryż krótkoziarnisty, wodorosty oraz ryby - twierdzi sushi master Kampai Sushi Bar. - W Polsce najczęściej do sushi używa się łososia, natomiast w Japonii tuńczyka. Do tego serwuje się klasyczne dodatki: imbir, wasabi, sos sojowy oraz kiszoną rzodkiew lub marynowaną tykwę

    Wszystkie te smaki znajdziemy w Kampai Sushi Bar, ale sushi będzie też komponowane i podawane na specjalne, indywidualne życzenie klientów. - Pan Paweł wprowadził do menu wiele nowości, szkoli też nasz personel i podnosi jego kwalifikacje - przyznaje Jolanta Krzyżan, właścicielka restauracji Roma i strefy kulinarnej Calisia One. - Wprowadzamy zupełnie nowe standardy sushi niż te, które funkcjonują obecnie w kaliskich restauracjach. Pojawiają się nowe gatunki ryb. Już dziś mamy dzikiego łososia. W menu znajdą się też ryba papuzia, bonito czy okoń morski, a także nowe połączenia smaków sushi, kalmar z cukinią czy krewetki z boczniakiem. Nasi goście nie muszą sugerować się przy tym kartą menu i mogą również bezpośrednio zamawiać u naszego sushi mastera. Wszyscy nasi klienci są zachwyceni nowymi smakami - podkreśla Jolanta Krzyżan. 
    Odmienione Kampai Sushi Bar to nie jedyna kulinarna nowość w kompleksie Calisia One. Wkrótce otwarta zostanie tam nowa pizzeria, w której serwowana będzie prawdziwa włoska pizza, przyrządzana z wysokiej jakości oryginalnych produktów.

    JAV

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.