DIETA. Rozleniwiający ziemniak
- Ziemniak jedzony ze skórką to jeden z najbardziej kompletnych pokarmów pod względem odżywczym - pisze Robert Chwiałkowski, dietetyk i trener personalny.
Ziemniaki dzięki słodkiemu smakowi pozytywnie wpływają na trzustkę i śledzionę, szczególnie u osób, które nie przyswajają innych węglowodanów. Duża zawartość wapnia jest dobra dla tych, którzy używają na codzień zbyt słonych i bogatych w sód posiłków łącznie z mięsem. Sok z ziemniaka często stosuje się zewnętrznie na oparzenia, a pije się go, aby obniżyć ciśnienie oraz wyleczyć wrzody dwunastnicy i żołądka.
Powszechnie uważa się, że świeży sok ma właściwości zwalczania drobnoustrojów. Jest również niezastąpiony w tworzeniu korzystnej flory jelitowej oraz bogatym źródłem witaminy C, minerałów i enzymów. Ziemniak jedzony ze skórką jest uważany za jeden z najbardziej kompletnych pokarmów pod względem odżywczym.
Dwóch duńskich uczonych, zajmujących się badaniem żywności, w czasie II wojny światowej przeprowadziło eksperyment. Badacze przez trzy lata odżywiali się wyłącznie ziemniakami ze skórką, zachowując bardzo dobry stan zdrowia co wskazuje na bogate wartości odżywcze ziemniaków. Ziemniaki zielone i kiełki, które na nich rosną, są trujące - upewnij się, że usunąłeś dokładnie tę część kiełka, która była wewnątrz ziemniaka.
Sławny austriacki filozof Rudolf Steiner zauważył, że nadmiar ziemniaków w naszej diecie może doprowadzić do lenistwa. Twierdzenie to jest logiczne, gdyż ziemniaki są śluzotwórcze, a nadmiar śluzu w naszym organiźmie powoduje poczucie ociężałości i rozleniwienia. Polecam jedzenie młodych ziemniaków wczesną jesienią.
Robert Chwiałkowski