KULINARIA. Konkurs na wielkanocną potrawę

Wielkopolska Izba Rolnicza organizuje konkurs na tradycyjne potrawy wielkanocne przyrządzane w wielkopolskich domach.
Potrawa powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny z wykorzystaniem lokalnych produktów. Ze względu na pandemię konkurs ma charakter zdalny i będzie polegać na opracowaniu dokumentacji fotograficznej oraz multimedialnej z procesu przygotowania potrawy, a także opisie jej pochodzenia i znaczenia.
Szczegóły konkursu można znaleźć na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej, na której zamieszczone zostaną później nagrodzone przepisy. Konkurs trwa do końca maja. - Można powiedzieć, że organizujemy dwa konkursy - zaznacza Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. - Pierwszy na stroik wielkanocny oraz drugi to typowy konkurs kulinarny, który obejmuje okres od zapustów, przez wielki post, po święta wielkanocne, aż do zielonych świątek, które przypadają w tym roku po 20 maja. Konkursy są skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich, ale też do indywidualnych osób.
Najciekawsze prace zostaną uhonorowane nagrodami pieniężnymi.
(nel)
Komentarze
Najczęściej odwiedzane
