AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KULINARIA. Konkurs na wielkanocną potrawę

DATA: 31 marca 2021 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Żurek jest tradycyjną wielkanocną potrawą.

    Wielkopolska Izba Rolnicza organizuje konkurs na tradycyjne potrawy wielkanocne przyrządzane w wielkopolskich domach. 

    Potrawa powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny z wykorzystaniem lokalnych produktów. Ze względu na pandemię konkurs ma charakter zdalny i będzie polegać na opracowaniu dokumentacji fotograficznej oraz multimedialnej z procesu przygotowania potrawy, a także opisie jej pochodzenia i znaczenia.

    Szczegóły konkursu można znaleźć na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej, na której zamieszczone zostaną później nagrodzone przepisy. Konkurs trwa do końca maja. - Można powiedzieć, że organizujemy dwa konkursy - zaznacza Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. - Pierwszy na stroik wielkanocny oraz drugi to typowy konkurs kulinarny, który obejmuje okres od zapustów, przez wielki post, po święta wielkanocne, aż do zielonych świątek, które przypadają w tym roku po 20 maja. Konkursy są skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich, ale też do indywidualnych osób.

    Najciekawsze prace zostaną uhonorowane nagrodami pieniężnymi.

    (nel)

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.