AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KUCHNIA. Kulinarne trendy na lato

DATA: 2 lipca 2021 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Latem będzie popularne lokalne i ekologiczne jedzenie. Fot. Internet.

    Nadeszło lato, era gotowania na Zoomie ze znajomymi skończyła się, a ogródki letnie działają pełną parą. Całą zimę przygotowywaliśmy formę na lato, żeby móc bezkarnie korzystać z wakacji. Co króluje w letnim sezonie 2021? A jakie kulinarne trendy wciąż nam towarzyszą, jak gotować i co warto zjeść w gorące dni?

    Lokalność górą

    Wakacje to idealny czas na poznanie lokalnej, a także ogólnopolskiej kuchni. Kartacze na północy, oscypki na południu czy bałtycka ryba na Pomorzu, wybór jest duży. Kalisz to stolica andrutów, a Wielkopolska może poszczycić się gziką z pyrami czy rogalami świętomarcińskimi. Gdy podróżujemy po Polsce, to warto szukać regionalnych produktów
    i dań. W każdym barze mlecznym lub restauracji z domowymi daniami na pewno znajdziemy kartę z okolicznymi posiłkami. Z lokalnymi produktami wiąże się dieta Locavore - chodzi o kupowanie w przydomowych sklepikach i targach warzyw i owoców. Jest to również wsparcie dla rodzinnych gospodarstw i urozmaicenie naszej diety.

    Badź eko!
    Ekologia całkowicie wkradła się do naszych mieszkań, stała się wręcz trendem. Często na rodzinne grille tworzymy sałatki „z tego co jest w lodówce”. Nie marnujemy jedzenia i kupujemy nowe produkty z rozsądkiem. Wegańskie dania zyskują na popularności, nie tylko pośród osób preferujących tę dietę, ale także ze względu na jej zdrowotne właściwości.

    Nawet popularne restauracje i fastfoody wprowadzają do swojej oferty nie tylko dania wegetariańskie, ale także wegańskie. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na wegańskie burgery, ciasta, hummus shake lub nawet wegańską kawę. Taka dieta ma dobry wpływ na nasz układ krążenia, obniża cholesterol, ponadto pomaga w dbaniu o środowisko - zmniejsza emisje gazów, erozje gleby i ślady
    węglowego pożywienia. Jednak każdą dietę należy skonsultować ze specjalistą. W Kaliszu wiele restauracji oferuje klientom dania wegańskie, jedną z tego rodzaju restauracji jest „Paparapa”, która mieści się przy ul. Babinej 11. Jeśli jesteśmy przy temacie owoców to latem warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców na przykład z truskawek, malin, wiśni, bobu czy cukinii.

    Co pić do posiłku?
    Popyt na napoje z niewielką ilością alkoholu lub te bezalkoholowe rośnie, dlatego producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i tworzą nowe produkty. Kreują nowe kompozycje smakowe
    z małą ilością alkoholu. Popularne stało się dopasowywanie herbaty do spożywanego posiłku, tak aby podkreślała smak dania. „Wine pairing” zmienił się na „teapairing”, choć to dawniej wino pobudzało nasze kubki smakowe. Oprócz tego na naszych letnich stołach nieprzerwanie króluje lemoniada - to świetny sposób na schłodzenie organizmu, tym bardziej, że powstaje coraz więcej smaków - od tradycyjnej cytrynowej, po arbuzową czy z jagodami i bazylią. W Kaliszu możemy się jej napić latem, praktycznie w każdej restauracji.

     

    Gabriela JAŚKIEWICZ

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.