AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

LOKALE. Kulinarne nowości w Kurierze Smaku

DATA: 10 stycznia 2022 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Od poniedziałku w ,,Kurierze Smaku" możemy zamówić tacosy z grzybami shiitakie i boczniakami. Fot. Piotr Jaworowski.

    Risotto z prozdrowotnymi grzybami shiitake i boczniakami, pasty z tych grzybów oraz zupy - takich nowości kulinarnych można od tego tygodnia skosztować w ,,Kurierze Smaku".

    ,,Kurier Smaku" to nowy lokal na kulinarnej mapie Kalisza, który zdążył już zaskarbić sobie uznanie wśród Gości. Oferuje bogatą ofertę burgerów, tacosów oraz quesadill a także różnego rodzaju dania dnia.

     

    Teraz szef kuchni ,,Kuriera" i miłośnik dobrego jedzenia Bartosz Borowski przygotowuje kolejną kulinarną niespodziankę. - Od poniedziałku zostały wprowadzone do naszego menu grzyby shiitake i boczniaki, które hodujemy. Będą serwowane w nowych daniach - mówi Bartosz Borowski, szef kuchni ,,Kuriera Smaków". - Pojawią się one, jako jedna z wersji, naszych dostępnych już potraw, takich jak tacosy, quesadille czy burgery. Dania te, tak jak do tej pory, serwowane będą w klasycznej wersji mięsnej, wegetariańskiej i wege a od poniedziałku, co jest nowością, także w wersji grzybowej z grillowanymi shiitake i boczniakami z cebulką.

    Absolutną nowością serwowaną od tego tygodnia w ,,Kurierze Smaków" będzie grzybowe risotto, które jest przyrządzane na włoskim ryżu arborio i z parmezanem. - Zamiast leśnych grzybów będziemy w tej potrawie stosowali wyhodowane przez nas shiitake i boczniaki, z których przygotowany zostanie do risotta bulion grzybowy - zapewnia Borowski. - Chcemy przekonać naszych Gości, żeby nasze grzyby stosowali w swojej, najlepiej codziennej, diecie. Boczniaki bardzo dobrze wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, a shiitake mają wpływ na leczenie stanów zapalnych oraz mają właściwości antyrakowe. Nasze grzyby wykorzystujemy do potraw serwowanych w lokalu, ale robimy z nich też przetwory, pyszne pasty, które doskonale nadają się jako smarowidła na kanapki czy do zup. Są one smaczne i prozdrowotne. Budują odporność, która w obecnych czasach jest przecież bardzo ważna

     

     

    Jak zapewnia szef kuchni ,,Kuriera” menu będzie stale powiększane. - Chcemy naszą ofertę sukcesywnie rozszerzać o inne produkty, w tym garmażerkę - mówi Borowski. - Będziemy w niej serwować m.in. różnego rodzaju mięsa, krokiety czy pierogi, oczywiście również w wersji z naszymi grzybami. Cały czas można u nas zakupić kiszonki na zimę, które przygotowujemy z różnych warzyw

    Lokal przy Dobrzeckiej 7 można wynająć na imprezy okolicznościowe. Był on czynny w Sylwestra, gdzie świetnie bawiła się w nim wówczas grupa 35 osób, dla której catering przygotował osobiście szef kuchni. - Przyjmujemy zamówienia na catering na różne imprezy - potwierdza Bartosz Borowski. - Indywidualne zamówienia dostosowujemy do oczekiwań Klientów

     

     

    W najbliższym czasie w lokalu odbędzie się kolejna kulinarna impreza. Będą to słodkie warsztaty z pieczenia babeczek dla najmłodszych, na które lokal zaprasza podczas zimowych ferii.

     

    Zmiana godzin otwarcia ,,Kuriera Smaku" - ul. Dobrzecka 7 (wjazd od al. Wojska Polskiego)

    Ze względu na zainteresowanie i prośby Gości lokal zmienił swoje godziny otwarcia. Od poniedziałku do piątku ,,Kurier Smaku" będzie teraz czynny od godz. 13:00 do godz. 21:00. W soboty zaprasza od godz. 13:00 do ostatniego Klienta.
     

    Piotr Jaworowski 

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.