AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

TARGI. Smaki Regionów. Regionalne produkty i konkursy kulinarne (FOTO)

DATA: 26 września 2022 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Stoiska regionalnych wytwórców żywności odwiedzili Marszałek Marek Woźniak i Wicemarszałek Krzysztof Grabowski. Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
    Wielu regionalnych produktów, w tym i tych z Wielkopolski, można było skosztować podczas trzydniowych Targów Smaki Regionów.

    Targi Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na targach można było znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywność z całej Polski oraz poznać regionalne potraw i produkty, stanowiące dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.

    Na targach swoją ofertę zaprezentowało czternaście z szesnastu polskich regionów. Stoisko województwa wielkopolskiego liczyło 350 m² wypełnionych regionalnym, wielkopolskim smakiem, który gwarantuje tradycyjna żywność oferowana przez producentów z naszego województwa. Wielkopolskie stoisko zaprosiło gości w kulinarną podróż po naszym województwie, dzięki produktom oferowanym przez 29 wytwórców żywności regionalnej. Na stoiskach można było skosztować przetworów owocowo - warzywnych, mlecznych oraz mięsnych. Nie zabrakło miodów i olejów.

    - To produkty, których nie znajdziemy w marketach. Często droższe, ale dzięki swojej wysokiej jakości niezmiennie godne polecenia - zachwala Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Krzysztof Grabowski.

    - Bardzo cieszy nas to, że tak wielu gości przybywa na te targi. Pomimo kryzysu covidowego ostatnich lat, producenci żywności tradycyjnej prezentują bardzo ciekawą ofertę. Kapituła Medalu Targów Smaki Regionów staje przed wyzwaniem, komu go przyznać. Medal stał się pewną marką, która pozwala producentom legitymować się nim wobec konsumentów, jako elementem wzmacniającym potwierdzenie jakości tej żywności - podkreśla Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, który uczestniczył w niedzielnym oficjalnym otwarciu Targów Smaki Regionów.

    Podczas inauguracji zostały wręczone Medale Targów Smaki Regionów. Spośród niemal 100 firm jurorzy wybrali 20 medalistów oraz przyznali 13 wyróżnień. W tym gronie znalazły się firmy z Wielkopolski.

    W niedzielę Wicemarszałek Grabowski uczestniczył również w gali wręczenia nagród „Perły Kulinarne”, zorganizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Gościem specjalnym wydarzenia - na zaproszenie Samorządu Województwa - był Kurt Scheller, który przeprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, m.in. z Poznania, Ostrzeszowa, Rawicza i Piły.

    Wstęp na trzydniowe targi, które zakończyły się w poniedziałek na terenie poznańskich MTP był bezpłatny.

    (jav)

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.