AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

ZAGRAJMY W ZIELONE. 50 twarzy cebuli

DATA: 13 listopada 2022 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Ania Broczek, prowadzi wegańskie Bistro Paparapa. Fot. Tomek Skórzewski.

    - Najbardziej zapracowany składnik w kaliskiej, i nie tylko gastronomii? Królowa kulinarnej galaktyki. Cebula Nebula. Opowiem Wam o niej ździebko - pisze dziś Ania Broczek, prowadząca popularne wegańskie Bistro Paparapa.

    Mistrzyni rozemocjonowania wśród warzyw. Pod złotawym, szeleszczącym płaszczykiem kryje się słodka ostrość. Nie dajcie się zwieść. Pozbawiona wierzchniego odzienia i potraktowana nożem, wyciska łzy z kulturystów. Surowa zapewnia dipom i sałatkom pikantność, a pieczona lub duszona staje się słodka i soczysta. Natomiast mocno przysmażona zachwyca gorzkawą słodyczą.

    Moja ziomalka odkąd z wszechobecną mąką nie jest mi po drodze. Odkąd stołówkowy serial „Koszmar bezglutenowca z ulicy Pszennej” to dwa wątki - zupy i sosy zagęszczane zasmażką. Wtedy do akcji wkracza Ona. Z siłą meteorytu i determinacją alpinisty. Super Cebula. Podsmażona na tłuszczu wedle Twoich upodobań, następnie zblendowana stanowi znakomitą bazę do sosów. Zupa nabierze elegancji jeśli zmiksujesz jej część z podduszoną cebulką. Przy okazji zredukujesz indeks glikemiczny, poprzez wykluczenie mąki, co jest niezłym patentem dla diabetyków i insulino-opornych. Gotujesz rosół bez cebulowych łupinek? Czas to zmienić. Rosół czy to polski czy azjatycki nabierze głębi. 

    Chcesz zanurkować ponownie? Wykorzystaj rosołowe obierki, cebulowe warstewki, pomarszczone zalegające w lodówce warzywa, pokrój drobno, wrzuć do brytfanny, potraktuj wodą, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę/180 stopni, raz po raz mieszając, w razie potrzeby dodaj jeszcze wody lub skróć czas w piekarniku. Całość należy odcedzić, można wycisnąć „soki” przez gazę. Powinien powstać gesty, aromatyczny demi-glace. Po odprawieniu idealny jako sos sam w sobie lub dodatek smakowy. Poezja.

    Wisława Szymborska napisała: ...Byt niesprzeczny cebula, udany cebula twór. W jednej po prostu druga, w większej mniejsza zawarta, a w następnej kolejna, czyli trzecia i czwarta. Dośrodkowa fuga. Echo złożone w chór...

     

    *Autorka prowadzi z Wojtkiem Zbytkiem popularne bistro wegańskie Paparapa, przy ul. Babinej 11.

    Tel. 793 807 659

    Mail: wuzetka@hotmail.com.

    FB - aktualne menu: https://www.facebook.com/Paparapa.Kalisz 

     

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.