AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

ZAGRAJMY W ZIELONE. „Żaden z niego gbur”

DATA: 15 lutego 2023 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Ania Broczek z Paparapa. Fot. Tomek Skórzewski.

    - Może trochę podziemny szur. Kuzyn wiecznie uśmiechniętego słonecznika, przybysz z Ameryki Północnej wypielęgnowany przez Indian. Karczochem jerozolimskim zwany przez niektórem, a u nas okrzyknięty topinamburem - pisze Ania Broczek, prowadząca bistro ,,Paparapa".

    Cóż z nim począć w kuchni? Rozmawiać? Czytać poezję? Masować wypustki? Zapewne wszystkiego po trochu... Jeśli smak topinmabura  nie jest Tobie dobrze znany, to polecam użyć go wprzódy jako dodatku smakowego.

    Świetnie sprawdzi się u każdego kuchmistrza, u którego popisowym numerem jest klasyk kotlet/puree z pyry/surówka. Topinambur obrany ze skórki, ugotowany w niewielkiej ilości napoju roślinnego i przetarty przez sito, jest gotowy do podkręcenia Waszych ziemniaków na petardę. Zupa, zwłaszcza krem odleci w swej misie mocy w zupełnie inny wymiar, jeśli dodać do niej czipsy ze słonecznika bulwiastego.

    Aby tego dokonać należy topinambura dobrze wyszorować i bez obierania ze skórki, pokroić w możliwie jak najcieńsze plasterki. Możesz je albo usmażyć na rozgrzanej patelni albo upiec na dobrze natłuszczonej brytfannie w 160^(ok 15 minut-trza pilnować).

    Jeśliś lwiego serca naczyniem - wypij sok z topinambura przed ucztą dnia powszedniego. Warzywo obniża cukier i cholesterol, reguluje ciśnienie i pracę układu pokarmowego. Wspomaga odchudzanie i układ nerwowy. Czuję się spokojniej nawet tylko kiedy o nim fantazjuję, mniam...

    Fantazję można znaleźć w naszych garnkach. W chociażby rozkosznej zupie z czerwonej soczewicy, marchewki, batata, cebulki i topinambura właśnie, wcześniej upieczonego.

    Jeżeli ścieżka chwały w cierpliwości jest Tobie drugim domem to z obranego bulwiastego surówkę poczyń kolego! Ty również koleżanko. Nie śpij - czas na gotowanko:)

    Ania Broczek

     

    *Autorka prowadzi z Wojtkiem Zbytkiem popularne bistro wegańskie Paparapa, przy ul. Babinej 11.

    Tel. 793 807 659

    Mail: wuzetka@hotmail.com

    FB - aktualne menu: https://www.facebook.com/Paparapa.Kalisz

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane

    The browser you use is not supported by this application, probably because it lacks some critical features.
    For a better experience, please consider using this application with a supported browser.