MIASTO. Kaliskie tradycje. ,,Śpiewnik kaliski" i andruty

13 września w białej chacie w Rezerwacie Archeologicznym na Zawodziu odbędzie się spotkanie „Kaliskie tradycje w pamięci zapisane”.
To kolejne wydarzenie w programie Europejskich Dni Dziedzictwa, poświęcone tradycjom kulinarnym miasta i regionu oraz muzycznym inspiracjom folklorem. O godz. 17.00 odbędzie się prelekcja "Andrut kaliski - król przysmaków”. Wytwórca andrutów, Tomasz Nowak zaprezentuje tradycyjne żelazka do wyrobu andrutów i opowie o ich wypieku oraz zaprosi do degustacji.
Wiele wskazuje, iż produkcja kaliskich andrutów rozpoczęła się w I poł. XIX w. a ugruntowała około 1850 r. w momencie ukształtowania się mieszczańskich zwyczajów i ustabilizowania materialnego miasta. Świadczy o tym tradycja ustna, przekazywana zarówno w rodzinach producentów tego wyrobu, jak i pośród jego konsumentów. Od 22 kwietnia 2009 r. andruty są polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Podczas imprezy będzie można popróbować także innych specjałów lokalnych wytwórców - miodów, serów, chleba i masła. Odbędzie się również obrzęd pieczenia chleba w wykonaniu Regionalnego Zespołu Folklorystycznego Piwonice.
O godz. 18.00 odbędzie się koncert Zespołu Muzyki Dawnej Rodzanice „Śpiewnik kaliski - inspiracje”. „Śpiewnik kaliski” to wydawnictwo Centrum Kultury i Sztuki w Kaliszu z pieśniami tradycyjnymi z południowo-wschodniej Wielkopolski. Śpiewnik stał się inspiracją dla kaliskiego Zespołu Muzyki Dawnej Rodzanice. Tworzą go młode artystki, a nazwa zaczerpnięta została z religii Słowian i oznacza trzy niewidzialne bóstwa wyznaczające los każdemu przychodzącemu na świat człowiekowi.
Organizatorem wydarzenia jest Miasto Kalisz, partnerem - Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej. Wstęp jest wolny.
(jav - źródło KPM)
Komentarze
Najczęściej odwiedzane
