Podczas Smaków Regionów Wielkopolska kolejny raz zaprezentowała swoje najbardziej pyszne oblicze.
Tegoroczna edycja cieszących się dużym zainteresowaniem targów Smaki Regionów odbyła się 27-29 września w Poznaniu, tradycyjnie na terenie MTP w Poznaniu. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego przygotował na to wydarzenie wypełnione regionalnymi smakowitościami stoisko.
– Żywność naturalna i tradycyjna to obecnie coś, co można nazwać odpowiedzią na zapotrzebowanie żywności zdrowej. Wszyscy starają się dbać o zdrowie, wszyscy też tęsknią za smakami młodości i dzieciństwa. Tymi przysłowiowymi obiadami u babci, gdzie smaki wielu potraw były wyjątkowe i niepowtarzalne. Producenci takiej żywności starają się wrócić do tych starych receptur – podkreśla Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, który objął targi patronatem honorowym.
W wydarzeniu uczestniczyli Tatiana Sokołowska, Przewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, przewodniczący komisji ds. żywności Związku Województw RP.
W sobotę, 28 września zostały wręczone Medale Targów Smaki Regionów dla najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy podczas targów.
Podczas targów Województwo Wielkopolskie promowało na swoim 390m² stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. Tym razem zaprezentowało się 34 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów, z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów opartych na lokalnych i tradycyjnych recepturach. Koneserzy poszukujący wyjątkowych smaków mogli spróbować m.in. mięs i wędlin, serów – smażonych, kozich czy dojrzewających, przetworów mlecznych, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw oraz olei tłoczonych na zimno. Wśród wystawców znaleźli się również przedstawiciele trzech regionów partnerskich: Korei Południowej, Chorwacji i Ukrainy, którzy serwowali flagowe produkty i potrawy regionalne.
Podczas trzydniowego święta żywności Województwo Wielkopolskie przygotowało wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne z udziałem znanego kucharza. W tym roku gościem specjalnym wydarzenia był szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Polakom dał się poznać za sprawą VII edycji programu kulinarnego Master Chef, w którym zajął 2. miejsce. Jego specjalnością jest kuchnia mołdawska i rumuńska. Podczas pokazu Laurentiu „Lorek” Zediu zaprezentował dania m.in. z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem.
Odbyły się też Bitwy Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w których gotowanie promujące niemarnowanie jedzenia zaprezentowały wielkopolskie banki żywności. W kulinarne szranki stanęły Wielkopolski Bank Żywności z Poznania, Bank Żywności w Koninie, Bank Żywności w Pile oraz Bank Żywności w Lesznie.
Pokazy kulinarne oraz zmagania banków żywności były wynikiem realizacji przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Dotychczas na walkę z ograniczeniem marnowania żywności przeznaczono z budżetu SWW blisko 4 miliony złotych.
Podczas „najsmaczniejszych targów w Polsce” wyłonieni zostali finaliści ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który organizowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najwyższe wyróżnienia w postaci PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne trafiły również do przetwórców z Wielkopolski.
(jav)