IDĄ ŚWIĘTA. Finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Brudzewie

utworzone przez | 12 grudnia 2024 | Aktualności

Brudzew w powiecie tureckim przyciągnął tłumy mieszkańców. Powodem był zorganizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Brudzew świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał trzeciej edycji konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich.

Samorząd Województwa Wielkopolskiego reprezentował Wicemarszałek Krzysztof Grabowski, Gminę Brudzew – Wójt Cezary Krasowski. Wydarzenie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych jak i starszych uczestników. Podczas jarmarku pojawił się św. Mikołaj, który częstował cukierkami i ochoczo pozował do zdjęć w swoich saniach. Atrakcją byłą także zagroda z alpakami, które w świątecznych przebraniach zabawiały gości. W programie wydarzenia znalazły się też m.in. warsztaty rękodzieła, pokaz kulinarny z ograniczenia marnowania żywności prowadzony przez Koniński Bank Żywności, a także występy miejscowych artystów. Nie zabrakło kolorowych stoisk ze świątecznym wystrojem, gdzie można było spróbować potraw i zakupić rękodzieło.

W Jarmarku w Brudzewie uczestniczył także Krzysztof Hetman, Poseł do Parlamentu Europejskiego oraz Anna Majda, Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Ponadto Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczył w imieniu Zarządu Województwa Wielkopolskiego odznakę honorową „Za zasługi dla Województwa Wielkopolskiego” Cezaremu Krasowskiemu, Wójtowi Brudzewa. Gwiazdą wieczoru był Andrzej Cierniewski.

Gwiazdą wieczoru był Andrzej Cierniewski. Fot. UMWW.

Konkurs „Wielkopolski Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne regionu. W rywalizacji udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Konkurs to również doskonała okazja do integracji, a każdy z uczestników znajdzie coś dla siebie. Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także gospodynie, organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich – mówił Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

– Konkurs promuje kulinarne dziedzictwo Wielkopolski – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski. Fot. UMWW.

Na jarmarku Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski prezentowały swoje potrawy i rękodzieło na wielu stoiskach. Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. W rywalizacji wzięło udział ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Zdobywcy pierwszych, drugich i trzecich miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości: 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi w wysokości 500 zł w obu kategoriach potraw. Każde z Kół Gospodyń Wiejskich, które uczestniczyło w konkursie, otrzymało w ramach podziękowań zestaw przypraw.

Wyjątkowa atmosfera oraz zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich pokazują, jak wiele do zaprezentowania mają lokalne społeczności. Jarmark w Brudzewie jest dowodem na potrzebę promowania dorobku kulturalnego i kulinarnego obszarów wiejskich. Organizacja takich wydarzeń owocuje budową lokalnych wspólnot oraz pokazuje młodym pokoleniom, jak cenne oraz bogate jest nasze dziedzictwo – podkreślił Krzysztof Hetman, Poseł do Parlamentu Europejskiego.

W kategorii potrawy na słono zwyciężył „Karp piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” (pow. turecki, gm. Dobra), drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kali-NoVa (pow. turecki, gm. Turek) za „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijną rybę – sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Gaju „Gajowianki” (pow. kolski, gm. Dąbie).

Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Anastazewie (pow. słupecki, gm. Powidz) za „Tradycyjny piernik wigilijny”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach (pow. turecki, gm. Brudzew) za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszona śliwką”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (pow. pilski, gm. Wyrzysk) za „Sernik bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.

-Aktywizacja i troska o Koła Gospodyń Wiejskich to wielka zasługa Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Wiele kół mogło skorzystać z konkursów dotacyjnych na ich rozwój, są też takie koła z powiatu tureckiego. Jarmark pokazuje, że wspólnymi siłami można stworzyć ciekawą i pełną dobrej atmosfery imprezę, w której uczestniczą mieszkańcy z wszystkich zakątków województwa – podkreślił Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski.

Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Cezary Krasowski, Wójt Gminy Brudzew, Anna Majda, Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

(jav)

REKLAMA

Reklama