PRZEWODNIK KULINARNY. Azjatyckie smaki w Tokyo Express

utworzone przez | 18 kwietnia 2025 | Gdzie zjeść, Polecane

Sycące rameny, bułeczki bao-bao, japońskie burgery sando oraz bowle oferuje nowo powstały lokal przy ul. Podmiejskiej – Tokyo Express.

Tokyo Express to przytulny lokal, zlokalizowany niedaleko ronda przy ul. Podmiejskiej (jadąc w kierunku osiedla Dobrzec). Prowadzony jest przez właścicieli innego popularnego konceptu kulinarnego – Cafe Karafka, który istnieje w Kaliszu już od ponad 20 lat. W nowo powstałym Tokyo Express możemy dostać dania kuchni japońskiej i koreańskiej. A wszystko to bardzo smaczne i przygotowywane w stylu street food. W lokalu możemy zjeść na miejscu lub zamówić dania na wynos z dowozem. W letnim sezonie mają pojawić się też stoliki na zewnątrz.

– Takiego lokalu nie było jeszcze w Kaliszu, a odwiedzają go nie tylko kaliszanie, ale też goście z innych miast – zaznacza Mirka Sobczak, która wraz z mężem Dariuszem prowadzi Tokyo Express. – Jesteśmy pasjonatami kuchni azjatyckiej. Odwiedziliśmy Japonię i bywaliśmy w tego typu lokalach, które cieszą się tam dużą popularnością. To są nieduże lokale, w których wszystko jest przygotowywane na oczach klientów ze świeżych produktów. W Japonii, jeśli chcesz szybko i dobrze zjeść, to idziesz na ramen. Jak wskazuje nazwa – Tokyo Express staramy się szybko, do 15-20 minut, wydawać potrawy. U nas można zamówić też dania na wynos. Ich jakość z dowozem nie zmienia się i jest taka sama jak w lokalu.

Sztandarowymi daniami, które możemy zamówić w Tokyo Express są: ramen i bułeczki bao-bao. Ramen to popularne danie kuchni japońskiej, cenione ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze. Charakteryzuje się dużą różnorodnością, a jego bazą są sycące buliony mięsne lub wegańskie z dodatkiem makaronu, mięsa i warzyw. W lokalu dostaniemy różne odmiany ramenu, m.in. miso, tantanmen, shoyu, łosoś oraz w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Bao-bao to azjatyckie bułeczki gotowane na parze z różnorodnymi nadzieniami i sosami. W Tokyo Express możemy zamówić ich różne wersje, m.in. mięsną, rybną oraz wegańską.

Absolutną nowością na lokalnym rynku kulinarnym jest natomiast sando. To japoński chleb mleczny shokupan o puszystym miąższu, podawany w formie ciepłej kanapki z azjatyckim kotletem schabowym lub koreańskim kurczakiem z dodatkami. – Jest to taki japoński burger, który jest nowością nie tylko w Kaliszu, ale też w Polsce – dodaje właścicielka Tokyo Express. Bogatą ofertę Tokyo Express uzupełnia bowl. To nic innego jak – pełna pożywnego posiłku – miska. Bazą dania jest ryż z dodatkiem mięs, łososia oraz marynowanych warzyw i kimchi. W lokalu dostaniemy bowle w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Nowością w ofercie wiosennej Tokyo Express mają być wprowadzone do menu słodycze i desery. Będą to japońskie lody, mochi – tradycyjne japońskie ciastka robione z kleistego ryżu, a także sando na słodko podawane z truskawkami i specjalnym serem. To jednak nie koniec kulinarnych nowości. W najbliższym czasie pojawi się oferta lunchowa, a w menu mają być dostępne dania z krewetkami i popularna japońska przekąska onigiri.

Piotr JAWOROWSKI

REKLAMA

Reklama