Pałac Myśliwski w Antoninie oraz Centrum Kultury Sztuki w Kaliszu zapraszają 5 i 6 lipca na Weekend z Radziwiłłami w stylu lat 20. i 30.
Gospodarzem imprezy będzie Michał Radziwiłł – ostatni właściciel Antonina (aktor Adam Kupaj).
PROGRAM IMPREZY
5 LIPCA (sobota)
16.00
• otwarcie wystawy „Antonin” – wystawa poplenerowa studentek i studentów Pracowni Fotografii
i Ochrony Dóbr Kultury (Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM w Kaliszu).
Kuratorzy wystawy: Liliana Gajewska i Jakub Stasiak. Autorzy: Liliana Gajewska, Karol Ligocki, Zuzanna Raźniewska, Liwia Stanisławska, Maja Symanowicz, Adrian Wykrota.
17.00
• wykład pt. Radziwiłłowie bardziej intymnie i prywatnie (galeria wybiórcza) – prof. UAM dr hab. Michał Jarnecki (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM)
18.00
• pokaz mody strojów dziennych przed Pałacem
19.00
• wykład pt. Sarkofag w Antoninie i jego rzymskie inspiracje – prof. UAM dr hab. Paweł Sawiński
(Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM)
Imprezy towarzyszące:
jarmark rękodzieła, warsztaty dla dzieci, bingo modowe dla dorosłych, „fotobudka”, zwiedzanie pałacu (ogdz.16.30 i 17.30, przewodnik: Jakub Stasiak)
6 LIPCA (niedziela)
Wstęp płatny w cenie 10 zł . Dla dzieci do lat 14 wstęp bezpłatny.
Bilety do zakupienia przy bramie pałacowej.
12.00
rozpoczęcie
13.00
• wykład pt. Kilka spostrzeżeń o ziemiańskiej kuchni i obyczajach kulinarnych z drugiej połowy XIX wieku i początków XX stulecia — dr Karol Walczak (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego
i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM)
14.00
• pokaz kulinarny prowadzony przez specjalistę kuchni staropolskiej Macieja Bartona.
Menu książęcej inspiracji:
Żabie udka w chrupiącej panierce z paprykową salsą
Francuska finezja w staropolskim pałacu. Soczyste mięso i złocista panierka w towarzystwie ognistej, dymnej salsy — dla odważnych i ciekawych smaków.
Pierożki z wędzonym karpiem i gziką na purée z pasternaku
Tradycja w nowym świetle — aromatyczny wędzony karp, aksamitna gzika i subtelna słodycz pasternaku, czyli staropolski comfort food na książęcym poziomie.
Skorzonera z masłem orzechowym i sezamem
Zapomniany skarb dawnych ogrodów. Skorzonera, zwana „zimowym szparagiem”, karmelizowana i otulona nutą orzechowo-sezamową — most między wschodem a zachodem.
Czekoladowe marcepany z migdałem
Słodka puenta uczty. Ciemna czekolada i migdałowy marcepan — wyrafinowany deser, który mógłby być dumą każdej książęcej spiżarni.
Menu degustacyjne będzie można zakupić w cenie 20 zł.
Wśród nabywców odbędzie się losowanie nagrody: Weekend w Pałacu.
15.00
• pokaz mody sportowej z lat 20. i 30.
16.00
• wykład pt. Matka, babka, żony i kochanki. Kobiety w życiu księcia Michała Radziwiłła
pisarka Jolanta Sroczyńska-Pietz, historyczka, autorka powieści: Cień zegara słonecznego (2019), Światłoczuli (2021), „Książę. Historia pewnego szaleństwa, czyli rzecz o Michale Radziwille”
17.00
• dziki serwowane przez kuchmistrza Macieja Bartona
18.00
• wykład: „Gdzie przed wojną spędzano wakacje?” Joanna Mruk – autorka książki „Moda kobieca</>
w okupowanej Polsce”, prezeska Grupy Rekonstrukcji Historycznej Bluszcz.
19.00
• pokaz mody wieczorowej
20.00
• potańcówka w stylu lat 20. i 30.
Imprezy towarzyszące:
jarmark rękodzieła, salonik z początku XX wieku, warsztaty dla dzieci, bingo modowe dla dorosłych, „fotobudka”, zwiedzanie pałacu (godz.12.30, 14.30, 16.30, przewodnik: Jakub Stasiak)