KUCHNIA BRODNICKIEJ. Wiosenna pasta z liści rzodkiewki
Przepis na pastę z liści rzodkiewki jest sposobem na przekonanie Was, że wiosenny detoks nie musi być niesmaczny i nudny - pisze Ewelina Brodnicka z pichconko.pl
Tak to już bywa że po okresie zimowania i świątecznego, wielkanocnego rozpasania nadchodzi czas na detoks, otrząśnięcie się z nienormowanego obżarstwa i przygotowanie do nadchodzącego lata. Można liczyć spożywane kalorie i starać się je ograniczać. Można z pełnym impetem wkroczyć na siłownię i starać się wypocić wszystkie kilogramy. Można też zrobić jak my - przeorganizować dietę kładąc jeszcze większy nacisk na mądrze skomponowany jadłospis zawierający dużą ilość sezonowych, świeżych i surowych owoców i warzyw. Przepis na pastę z liści rzodkiewki jest sposobem na przekonanie Was, że detoks nie musi być niesmaczny i nudny. Powodzenia!
Składniki
liście rzodkiewki - 1 pęczek
prażone pestki dyni 6 łyżek
oliwa z oliwek - 6 łyżek
parmezan - 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z 1/2 cytryny
sól 1/2 łyżeczki
pieprz czarny do smaku
100 g serka np. marki Almette z suszonymi pomidorami
Przepis
Liście rzodkiewki zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę by pozbyć się pestycydów i bakterii. Suszymy je, kroimy i wrzucamy do blendera wraz z pestkami i serem. Na oliwie smażymy pokrojony czosnek, dodajemy oba te składniki do reszty. Blendujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny oraz serek. Mieszamy i podajemy z dowolnymi dodatkami - krakersami, na kawałkach pumpernikla w formie finger food, czy z ciastem francuskim.
Ewelina Brodnicka