AKTUALNOŚCI
GALERIE
MIEJSCA I LUDZIE

KULINARIA. Wegetariańska Paparapa

DATA: 16 maja 2018 | AUTOR: Redakcja wkaliszu.pl
    Wojtek Zbytek i Ania Broczek serwują w Paparapa wegetariańskie i wegańskie potrawy. Fot. Tomasz Skórzewski.

    W Kaliszu powstało pierwsze wegetariańsko-wegańskie bistro. W Paparapa nie tylko dobrze i smacznie zjemy, ale również zdrowo.

    Bistro Paparapa powstało na początku kwietnia. Przytulny lokal z miłą obsługą mieści się w centrum miasta przy ul. Babinej, tuż przy Nowym Rynku. Paparapa została otwarta z kulinarnej pasji do gotowania jej założycieli Ani Broczek i Wojtka Zbytka. - Oboje lubimy gotować - mówią właściciele Paparapa. - Chcieliśmy coś dobrego, wegańskiego zjeść w Kaliszu, a takiego lokalu nie było dotąd w naszym mieście.
    W bistro serwowane są pożywne dania, które smakować będą nie tylko amatorom wegańskiej i wegetariańskiej kuchni. - Bazujemy na daniach wegańskich i bezglutenowych, głównie są to kasze: gryczana, jaglana czy komosa, świeże warzywa oraz zebrane własnoręcznie dary natury jak polny szczaw, sporadycznie jaja od wykarmionych w lesie kur - mówi Ania Broczek. - Cały czas urozmaicamy naszą ofertę i oprócz stałych zestawów, w których znajdują się falafele z hummusem i karmelizowaną cebulką, codziennie serwujemy też różne zestawy obiadowe. Robimy tradycyjne zupy warzywne, ale też z dodatkiem
    kurkumy, imbiru, rozmarynu czy tymianku oraz kremy bazujące na mleku kokosowym
    .

    Wśród drugich dań znajdziemy natomiast robione z kaszy gryczanej gołąbki, gulasz i leczo warzywne, wegańskie kotlety czy też wegetariański hiszpański omlet z jarmużem. W ciągu tygodnia serwowane są również tradycyjne placki węgierskie, makarony pełnoziarniste i potrawy bardziej wymyślne jak buraczane kluski śląskie z kapustą ze szpinakiem i kminkiem oraz zielonym pesto. Wszystkie zestawy obiadowe urozmaicone są sałatkami robionymi z warzyw. - Stawiamy na tradycyjne, polskie dania, ale też lubimy eksperymentować w kuchni - podkreślają właściciele Paparapa. - Cały czas szukamy inspiracji do nowych przepisów w internecie, magazynach, książkach wydanych teraz jak i 30 lat temu.

    Do bistro można wpaść na kawę i wegańskie desery, które są mocną stroną lokalu. - Podajemy desery bo oboje z Wojtkiem je kochamy - śmieje się Ania. - Wszystkie nasze ciasta są bezglutenowe, a dodajemy do nich orzechy, migdały oraz inne wegańskie słodkości. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Serwujemy też kawę z masłem sklarowanym ghee, olejem kokosowym i przyprawami oraz gaszący pragnienie napój izotoniczny z solą himalajską, cytryną, miodem i adaptogenami. W Paparapa obiady można zjeść na miejscu albo wziąć na wynos. Dodatkowo na wynos możemy wziąć cieszący się sporym powodzeniem wśród klientów wegański pasztet, hummus jak i również mus jabłkowy z masłem orzechowym, smalczyki, smarowidła. Z czasem mają pojawić się pity bezglutenowe, desery jaglane, świeże napoje owocowe.

    Wegetariańsko-wegańskie bistro Paparapa przy ul. Babinej otwarte jest od poniedziałku do piątku od godz. 11.00 do 19.00 oraz w soboty od godz. 11.00 do 16.00

    (jav)
      

    Komentarze

    Najczęściej odwiedzane