NA TALERZU. Festiwal „Polska od kuchni”

utworzone przez | 24 września 2024 | Kulinaria, Lifestyle

Na placu przed Starostwem Powiatowym odbył się wyjątkowy Festiwal „Polska od Kuchni”.

 

Impreza dostarczyła mnóstwo atrakcji i niezapomnianych wrażeń dla tłumnie przybyłych miłośników kulinariów i tradycji. Warsztaty kulinarne prowadzili: Katarzyna Bosacka i Kuba Steuermark. Organizatorem była firma Krysiak Polska, a partnerem Festiwalu był Powiat Kaliski, który podczas wydarzenia reprezentowali: Starosta Kaliski Jan Adam Kłysz i Członek Zarządu Powiatu Kaliskiego, Ewa Woźniak.

Walory kulinarne zaprezentowały KGW. Fot. Starostwo Powiatowe.

Podczas Festiwalu było mnóstwo atrakcji i nikt nie mógł narzekać na nudę. Było pyszne jedzenie, kolorowe stroje, tańce, śpiew, muzyka i wspaniałe towarzystwo. Walory kulinarne potraw regionalnych mogły w praktyce zaprezentować liczne Koła Gospodyń Wiejskich z różnych zakątków Polski, które z dużym animuszem serwowały rozmaite pyszności. Podczas Festiwalu zaprezentowały się bowiem: KGW Zborów, KGW „Swojskie Babki” Dębe-Szkurłaty, KGW Florentyna i KGW Porwity.

Festiwal był nie tylko ucztą dla smakoszy, ale także świętem kobiet i polskiej tradycji. Podczas wydarzenia przeprowadzono również liczne konkursy, które cieszyły się dużym powodzeniem i rozbudzały emocje wśród publiczności. O oprawę muzyczną wydarzenia zadbali: Kwartet Wiejski ze Stawiszyna, Orkiestra Dęta OSP Iwanowice, Zespół Opatowianie, Złote Kłosy z Gminy Szczytniki. Na placu przed Starostwem Powiatowym w Kaliszu pojawiły się również piękne stoiska: Lubella, OSM Łowicz, Gellwe, AVON, KUCHAREK.

Podczas imprezy odbyły się liczne konkursy. Fot. Starostwo Powiatowe.

Warsztaty prowadziła m.in. Katarzyna Bosacka. Fot. Starostwo Powiatowe.

REKLAMA

Reklama